subota, 28. travnja 2012.

Reforma državne uprave i lokalne i područne (regionalne) samouprave


Otpustiti višak administracije i ukinuti županije!
Piše: Boris Kupčak
Foto: Adam VIDAS
Održavanje 577 jedinica lokalne i područne samouprave je alibi za nesposobnost i neznanje, poručuju iz SHZ-a

Vlada RH mora što prije predložiti Hrvatskom saboru reformu državne uprave i lokalne i područne samouprave, a sve kako bi građani dobili efikasnu i primjerenu administraciju na razini cijele države. Što se duže s tim čeka, bit će manje šanse za izlazak iz krize, kazao je Miljenko Marić, predsjednik Stranke hrvatskog zajedništva na jučer održanoj konferenciji za medije. Naime, SHZ tvrdi kako se pred izbore glasno govorilo o smanjenju državne administracije, no da je zaboravljeno ono što je obećavano.
- Središnja administrativna vlast po sadašnjem ponašanju zadržava ustroj jedinica lokalne i područne samouprave kakav je sada. Time definitivno iskazuje nesposobnost i neznanje organizirati efikasnu i primjerenu administraciju na razini cijele države, koja po broju stanovnika odgovara jednom europskom gradu, primjerice Milanu, s razlikom da on ima silnu industriju, a svejedno gradonačelnik nema službeni avion, brodove, tisuće birokrata za osobnu upotrebu i još toliko gradonačelnika. Razlika je i što Hrvatska u odnosu na Milano više proizvoda uvozi, nego izvozi, kaže Marić,
Na konferenciji je istaknuo i kako su u reformu išle i druge europske zemlje, poput Velike Britanije i Švedske, koje su ukinule tri četvrtine svojih općina, dok je Danska od 270 općina, zadržala 98. Hrvatska ima 429 općina, 127 gradova i 21 županiju, za koje SHZ-ovci kažu da su "arene" za lokalne političke izbore, umjesto za kvalitetno pružanje javnih dobara i usluga.
- Održavanje 577 jedinica lokalne i područne samouprave, za središnju državnu upravu je alibi za nesposobnost i neznanje.
Uz Miljenka Marića, na konferenciji su bili i tajnik Goran Marinović, koordinator Josip Jović te članovi Upravnog odjela Rosanda Mladenovski, Gašpar Bilić i Slavko Bakarić.
Županije su nepotrebne, kao i većina općina
Na konferenciji su "zajedničari" predložili i ukidanje županija, jer smatraju da su one smetnja i da su nepotrebne. Isto tako ukinuli bi i sve općine i gradove, osim 99 u kojima postoje općinski sudovi, zemljišno-knjižni odjeli i uredi katastra. U nove općine pridodali bismo ured lokalne samouprave s jednim djelatnikom koji bi bio koordinator te posebno vijeće mjesnih odbora.
Na pitanje što bi napravili s otpuštenim radnicima, poručili su kako bi ih preraspodijelili na druga mjesta, odnosno u industrije za koje se zalažu.

subota, 14. travnja 2012.

HRVATI KATOLICI I HRVATI PRAVOSLAVCI PORUČUJU

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ŠIBENIK


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


HRVATI KATOLICI I HRVATI PRAVOSLAVCI PORUČUJU

Sramotan incident SPC-Mučna i ponosna sahrana Hrvatskog branitelja pravoslavne vjeroispovijesti



Skradin/Bratiškovci 13.04.2012. Danas je sahranjen Hrvatski branitelj pravoslavne vjeroispovijesti Goran Dragović ratni pripadnik 113. šibenske brigade, na pravoslavnom groblju u Bratiškovcima kod Skradina.
Obzirom da je Goran kao dragovoljac Domovinskog rata čovjek koji je stao na branik Hrvatske domovine, pravoslavne vjeroispovijesti, ponovno je kao i prije par godina došlo do mučne situacije prilikom sahrane, jer je stav srpske pravoslavne crkve, kako je rekao pravoslavni svećenik Milorad Đurđević da se na pravoslavnom groblju iako je bio Hrvatski branitelj Goran ne može sahraniti uz odavanje vojnih počasti prilikom sahrane.
Pravoslavni pop Milorad Đurđević postavio je uvjet i rekao: Ukoliko na pokopu bude počasni vod, a na lijesu Hrvatski stijeg, da on tu sahranu neće kao pravoslavni svećenik voditi.

DOSTAVLJAMO HRVATSKOJ JAVNOSTI OBJAVLJENI TEKST STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA O OPRAVDANOJ OBNOVI HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

HRVATI KATOLICI I HRVATI PRAVOSLAVCI PORUČUJU

Odlučno smo obnovili hrvatsku pravoslavnu crkvu i pored nekih birokratskih zavrzlama kojima razni repovi okupatora s hrvatskim janjičarima vremenski ... koče.

Hrvatski pravoslavci učvršćuju hrvatsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj i sve čine po pravilima pravoslavlja u svijetu.

Hrvatski teritorij srpskoj pravoslavnoj crkvi nije više uporište, dok nabraja  „svoju” materijalnu imovinu što je kroz prošlo stoljeće u Hrvatskoj ugrabila, zbog čega i jest osnovana u Hrvatskoj i da bi bila uzor, vodilja svome srpskom narodu kao okupatoru Hrvatske.

Prema svim pravilima pravoslavlja srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj nema više uporišta na hrvatskim prostorima, dok kalkurira s vremenom pokušava ignorirati stvarnost.

Ubuduće, neka popovi dosadašnje srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj slobodno otputuju u Srbiju i tamo podučavaju Srbe kršćanskim vrijednostima – životu, što im i jest zadaća i uvjet da se na Zemlji živi uzorno i sretno.

Dakle, okupatorima je opomena kako nisu dovoljni samo njihovi zakoni, po kojima su se kao zlo sami urušili, bez Božjih zakona po kojima čovjek jest.

Napokon, srpski popovi, kao predvodnici Srba, ustali su se i krenuli iz Beograda u Hrvatsku protiv Hrvata davno prije 1941. godine.
Neka ukupno sa sobom ponesu svoje spomenike u Srbiju, što jednako vrijedi i za sve koji su bili okupatori Hrvatske i eksploatirali Hrvate.


Šibenik, 14. travnja 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA 
PODRUŽNICA ŠIBENIK