subota, 14. ožujka 2015.

I PETAR BOGOVIĆ PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE POLIČNIK NIJE IZGRADIO POSLOVNI OBJEKT



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

Priopćenje za javnost


I PETAR BOGOVIĆ PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE POLIČNIK NIJE IZGRADIO POSLOVNI OBJEKT

 


Općina Poličnik zastupana po općinskom načelniku Davoru Lončaru iz Poličnika prodala je na području Poslovne zone Grabi  Petru Bogoviću iz Poličnika, Poličnik 23, vlasniku graditeljskog obrta BOGOVIĆ GRADNJA,  2007. godine neizgrađeno građevinsko zemljište kat. oznake čestice zem. 481/38 u površini od 7.589 m2,  upisane u zk. ul. 654 k.o. Poličnik, u  ukupnom iznosu od 53.123,00 EUR-a.

U vrijeme kupoprodaje  Petar Bogović  je bio općinski vijećnik Općine Poličnik, a sada je  predsjednik Općinskog vijeća Općine Poličnik.

Prema zaključenom kupoprodajnom Ugovoru br.02/07, 15. veljače 2007. godine u članku 7. Ugovora kupac se obavezuje započeti s izgradnjom poslovne građevine u roku od 6 (šest) mjeseci od dana isplate kupoprodajne cijene te dovršiti građevinu i staviti je u poslovnu funkciju najkasnije u daljnjem roku od 12 (dvanaest) mjeseci.
Poštivanje ugovorenih rokova je bitan sastojak Ugovora te za slučaj neispunjenja obaveza kupca, prodavatelj ima pravo pismenom izjavom raskinuti Ugovor, a uplaćena sredstva vratiti kupcu umanjena za 10% i za iznos uplaćene jamčevine po javnom natječaju.

Prema članku 8., Ugovorne strane suglasno utvrđuju da kupac ne može trećim pravnim i fizičkim osobama prodati neizgrađeno niti djelomično izgrađeno građevinsko zemljište koje je predmet ovog Ugovora, osim sa izgrađenom poslovnom građevinom za koju je izdana uporabna dozvola.

Petar   Bogović  do  danas  još  nije  počeo  izgradnjom  bilo kakvog (poslovnog)  objekta  na  kupljenom  zemljištu, a  već je  prošlo  skoro  8
(osam) godina.  Vidljivo je da se ne drže odredaba Ugovora da moraju u poslovnoj zoni Grabi izgraditi poslovni objekt. Na sve navedeno evidentno je da načelnik Općine Davor Lončar kao službena osoba nije reagirao u vezi toga da je poštivanje ugovornih rokova bitan sastojak navedenog Ugovora.

Osim ovjere kod javnog bilježnika, ugovor je ovjerila i Porezna uprava, Područni ured Zadar, Ispostava Zadar gdje je navedeno da je temeljem članka 13.st.1. Zakona  o područjima posebne državne skrbi, ugovor ne podliježe razrezu poreza.
Članak 13. Zakona  o područjima posebne državne skrbi iz 2003 godine navodi:
(1) Iznimno od odredbi Zakona o porezu na promet nekretnina, na promet i stjecanje nekretnina koje se nalaze na područjima posebne državne skrbi, ne plaća se porez na promet nekretninama kad fizička osoba kupovinom nekretnine prijavljuje ili mijenja prebivalište unutar tog područja.
(2) Porez iz stavka 1. ovoga članka ne plaćaju ni pravne osobe koje prodaju nekretnine na području posebne državne skrbi a koje će kupcu i dalje služiti za obavljanje djelatnosti.
(3) Porez iz stavka 1. i 2. ovoga članka plaća se ako se nekretnina otuđi ili se djelatnost prestane obavljati, ili korisnik promijeni prebivalište izvan područja posebne državne skrbi u roku 10 godina od dana nabave nekretnina.
Članak 5. Zakona  o područjima posebne državne skrbi iz 2003 godine navodi:
 (1) U drugoj skupini su područja gradova, općina i naselja koja su bila okupirana za vrijeme Domovinskog rata, a nisu određena u prvoj skupini iz članka 4. ovoga Zakona.
(2) Drugoj skupini pripadaju u cijelosti područja gradova i općina:
Barilović, Benkovac, Biskupija, Brestovac, Čačinci, Drniš, Đulovac, Ervenik, Glina, Gornji Bogićevci, Gospić, Gračac, Grubišno Polje, Hrvace, Jasenice, Josipdol, Kistanje, Knin, Konavle, Krnjak, Lasinja, Lipik, Lišane Ostrovičke, Lovinac, Mikleuš, Novigrad, Novska, Obrovac, Okučani, Otočac, Pakrac, Petrinja, Plaški, Polača, Poličnik, Posedarje, Promina, Ružić, Saborsko, Sirač, Skradin, Stankovci, Ston, Sunja, Škabrnja, Tounj, Udbina, Velika, Velika Pisanica, Veliki Grđevac, Voćin, Vrhovine i Zemunik Donji.
Općina Poličnik, Općinsko Poglavarstvo je 12. veljače 2008. godine (prošlo godinu dana od zaključenja ugovora) izdalo TABULARNU IZJAVU, kojom se dozvoljava uknjižba pravo vlasništva nekretnine čest.zem. 481/38 u površini od 7.589 m2,  upisane u zk. ul. 654 k.o. Poličnik na ime i vlasništvo PETAR BOGOVIĆ, Poličnik 23, vlasnik graditeljskog obrta BOGOVIĆ GRADNJA. Tabularnu izjavu je potpisao Davor Lončar, predsjednik Općinskog poglavarstva. U to vrijeme član Općinskog poglavarstva Općine Poličnik je bio i Željko Lončar, sadašnji predsjednik skupštine Zadarske županije zadužen za resor gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva.
U TABULARNOJ IZJAVI nigdje ne navodi da je kupac  isplatio ukupnu kupoprodajnu cijenu u cijelosti, već samo da se izjava temelji na Ugovoru br.02/07 o kupoprodaji građevinskog zemljišta sklopljenog između  prodavatelja Općine Poličnik i kupca PETRA BOGOVIĆA.

Dosadašnja ulaganja u poduzetničke zone nisu dovoljno učinkovita, utvrdila je i Državna revizija. Nanesena je velika šteta, država je u 348 zone utukla dvije milijarde kuna, a rezultat je porazan.
Koji su to sudski vještaci koji određuju cijenu četvornog metra? U poslovnim zonama općine Poličnik određivali su cijenu 6, 7, 23, 39 eura , kako kome. PETAR BOGOVIĆ je dobro prošao po 7 eura, a još oslobođen i razreza poreza na nekretnini. Čeka se rok od 10 godina s ciljem da se neizgrađeno građevinsko zemljište preproda po višestrukoj cijeni. Evo zbog čega se u hrvatskim sredstvima informiranja  Davor Lončar hvali da je zbog sličnih stvari "pedeset puta prijavljen", te da je "policija svaki put provjeravala dokumentaciju i nikada nije utvrđena nikakva zlopotreba".

Evidentno je da Općina Poličnik prodala neizgrađeno građevinsko zemljište gdje je po ugovoru koji je ovjeren i kod javnog bilježnika trebao biti izgrađen poslovni objekti u zadanim rokovima koji su bitni sastojci Ugovora. Međutim, prošao je veliki vremenski period od   8 godina, a ništa se nije izgradilo. Sredstva od prodaje Općina Poličnik je potrošila, umjesto da pismenom izjavom raskini Ugovor i da uplaćena sredstva vrati kupcima umanjena za 10% i za iznos uplaćene jamčevine po javnom natječaju, bez prava kupca na kamate na uplaćena sredstva.

POSLANO:

1.     USKOK-u


U Zadru, 14. ožujka  2015. godine

 
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR