petak, 30. rujna 2016.

UNIŠTENJE TIZ-a ZADAR ( I DIO)



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

UNIŠTENJE TIZ-a ZADAR ( I DIO)

Početkom 2016. godine izvjestili smo hrvatsku javnost o rušenju kopmleksa zgrada nekadašnje tekstilne tvornice Boris Kidrič (TIZ) u čijoj tvornici  je bilo zaposleno 2.252 radnika. Sada smo u posjedu dopisa iz 2000. godine kojim je Udruga malih dioničara TIZ-a zahtjevala reviziju pretvorbe i privatizacije TIZ-a Zadar, a koji je dostavila bivšem predsjedniku Vlade RH Ivici Račanu, potpredsjedniku Vlade RH Slavku Liniću, ministru za gospodarsto RH Fižuliću, Hrvatskom fondu za privatizaciju Zagreb i Županijskom državnom odvjetništvu Zadar Ivanu Galoviću, a sve da se nastavi proizvodnja. Najveći dioničar TIZ-a je bila Dalmatinska banka d.d. Zadar, koju Udruga malih dioničara optužuje za uništenje proizvodnje TIZ-a.
 






U Zadru, 30. rujna 2016. godine

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

utorak, 27. rujna 2016.

PLENKOVIĆEV HDZ STOPAMA SANADERA



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

PLENKOVIĆEV HDZ STOPAMA SANADERA



Dana 27.09. 2016. godine u Slobodnoj Dalmaciji objavljen je tekst pod naslovom „Pupovcu pet mjesta pomoćnika ministara“. Također, u tekstu se navodi da SDSS još namjerava osim pet pomoćnika ministara zatražiti i funkcije u Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, kao i u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi. Plenkovićev HDZ opet je izgubio kompas i počeo se baviti trgovačkim podmetanjima. Njima su važni isključivo vlastiti interesi i osobne beneficije. Hoće li jednako završiti kao i Sanader?

Dva sporazuma sa Sanaderom (2003. i 2008.), te izmjene hrvatskog Ustava 16. 06. 2010. godine Pupovca su  toliko osilile da ga nisu omele ni optužbe njegovih Srba da je „zamračio“ više od dva milijuna kuna, koje je Sanader-Kosoričina Vlada doznačila njegovu Srpskom narodnom vijeću. Zatim Tesla banka koja je Pupovcu postala etno biznis za osobno bogaćenje i osobnu korist. I umjesto kazne za antihrvatsko djelovanje u Hrvatskoj i izvan nje, on sada trgovinom i njegov SDSS dobivaju pet pomoćnika ministara i funkcije u hrvatskim javnim poduzećima. Traže da opet budu u Hrvatskoj ravnopravniji od Hrvata, kad god im se pruži zgodna prilika. Pa gdje to još ima? Jedino u Hrvatskoj. Ima li luđih političara na svijetu od nekih hrvatskih? Zar smo stvarno toliko naivni ili, možda, pokvareni? Eto zašto Hrvati  takvu politiku nazivaju kurvom jer iza njihova upravljanja ostaje sve devastirano, a veliku odgovornost snosi i Most nezavisnih lista koji ih suportira.

Zagreb - Zadar,  27. rujna 2016. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

subota, 24. rujna 2016.

Subvencioniranje mogu priuštiti stanovnici bogatih zemalja, a ne sirotinja u Hrvatskoj



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Subvencioniranje mogu  priuštiti stanovnici bogatih zemalja, a ne sirotinja u Hrvatskoj



Ovih dana u hrvatskim sredstvima informiranja navodi se da će naknada za obnovljive izvore električne energije (OIE) biti povećana, od 1. siječnja sljedeće godine  i da će poskupjeti električna energija. U kampanji za izbore nije bilo riječ o poskupljenju struje.

Hrvatski stručnjaci energetike upozoravaju da će «razvijanje» energetskog sektora biti još gore  ako se prepusti  političarima  da «razvijaju» energetski sustav iz razloga što isti premalo znaju te se žele dodvoriti stanovnicima, a samo da za njih glasaju.

Vjetroelektrane iste snage kao termoelektrane godišnje proizvedu oko 5 puta manje električne energije nego termoelektrane. Zagovornici vjetroelektrana stoga vole govoriti samo o njihovoj snazi (stoga uopće ne žele govoriti kolika je proizvodnja el. energije) , jer onda ispada da je njihov udio značajniji.

Naprimjer, samo termoelektrana Plomin 2 snage oko 200 MW godišnje proizvede toliko električne energije koliko bi proizvelo ukupno vjetroelektrana snage 1000 MW.
Proizvodnja električne energije u vjetrenjačama u svijetu je 1,3% , a u solarnim 0,1% proizvodnje električne energije. Da je cijena kWh iz vjetroelektrana u svijetu niža nego iz klasičnih elektrana, njihov udio u proizvodnji el. energije u svijetu bio bi mnogo veći od 1,3%.

Ako netko želi proizvoditi električnu energiju iz vjetra, solarnu, geotermalnu, neka je proizvodi i prodaje, ali zbog toga ne treba od stanovništva ubirati novac za subvenciju (u cijeni kWh) takve proizvodnje. Takvo subvencioniranje mogu si priuštiti stanovnici bogatih zemalja, a ne sirotinja u Hrvatskoj koja jedva može plaćati sadašnje prekomjerne cijene energenata. Uz to treba imati druge klasične  elektrane za slučaj kada nema vjetra. 

U svakom slučaju bilo bi pametnije prije gradnje vjetrenjača (i drugih elektrana) smanjiti gubitke u dovođenju električne energije od elektrana do potrošača. Ti gubitci pojedinih godina (npr. 2003.) veći su od potrošnje električne energije u cijeloj industriji Hrvatske (koja je dobrim dijelom razorena).

Projekata s vjetroelektranama je mnogo, zacijelo zbog toga što će na uvozu vjetroelektrana netko dobro zaraditi, pa stoga obmanjuje javnost njihovom velikom snagom (ali ne i proizvedenom el. energijom) i "dostatnošću" za opskrbu stanovnika. Kad bi to bila domaća proizvodnja vjetrenjača, možda bi im se čak moglo dijelom i oprostiti obmanjivanje. Uz to, pričama o obnovljivim izvorima političari dobivaju političke poene (nije to samo kod nas) jer je velika društvena prihvatljivost, ali ne i gospodarstvenost, dodatnih obnovljivih izvora (vjetar, sunce)  za proizvodnju električne energije.

Političare ne zanimaju nuklearne i termoelektrane, jer se njih stanovništvo boji zbog utjecaja na okoliš. No niti vjetroelektrane (kada se razmatra cijeli tzv. gorivi ciklus) nisu bitno različite. Uz to, kamo s golemim materijalom (po jedinici proizvedene el. energije) prilikom njihove razgradnje? Stoga uz političare koji premalo znaju i žele se dodvoriti stanovnicima (da za njih glasaju) i njihovo "razvijanje" energetskog sektora, može se očekivati još gore stanje u Hrvatskoj.


Zagreb - Zadar,  24. rujna 2016. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

petak, 23. rujna 2016.

OKO GODINU DANA OPĆINA POLIČNIK BEZ ZAMJENIKA NAČELNIKA KOJI SE PRESELIO U ZAGREB



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


OKO GODINU DANA OPĆINA POLIČNIK BEZ ZAMJENIKA NAČELNIKA KOJI SE PRESELIO U ZAGREB




 
Iako se skriva od javnosti, naročito od članova Općinskog HDZ-a Općine Poličnik, Stjepan Marinović već duže vrijeme nije zamjenik Davora Lončara. Zašto je tajna njegov odlazak nitko nije siguran. Za spomenuti je da je i njegov ulazak u stranku bio nepoznanica, osim da ga je Davor Lončar predložio za svog zamjenika. Nepoznanica i upitno ostaje i dalje dali je uopće zamjenik bio iskreni član HDZ-a ili je bio samo potreba načelniku Lončaru. Bilo kako bilo, zamjenik je napustio brod kojim upravlja načelnik Davor Lončar, ujedno i predsjednik općinskog odbora HDZ-a.

Na službenim stranicama Općine Poličnik još se vodi zamjenik općinskog načelnika:
http://www.opcina-policnik.hr/kontakt
DAVOR LONČAR
načelnik
STJEPAN MARINOVIĆ
Zamjenik općinskog načelnika


POSLANO:

1.    Ministarstvu uprave



U Zadru, 23. rujna 2016. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE