utorak, 4. rujna 2012.

VRAĆAJTE SVOJE DUGOVE, MI NEĆEMO – UČINILI STE IH PROTIV VOLJE NARODA


VRAĆAJTE SVOJE DUGOVE, MI NEĆEMO – UČINILI STE IH PROTIV VOLJE NARODA



Zašto cijeli moj narod ima tu crtu straha u sebi, pasivnost, žabokrečinu u glavama umjesto opravdanog revolta. Zašto nismo Islanđani, Argentinci, Ekvadorijanci…? Ne bi Slavko Linić svakih par dana trčao u inozemstvo po lihvarske kredite za političke orgije. Nisu u pitanju samo ona grijana sjedišta u preskupim državnim automobilima. Uz enormna primanja, tu je masa privilegija, „jeftinih ručkova“, putovanja na olimpijade i slične skupove, jeftinih ili besplatnih ljetovanja na Brionima, Hvaru… Zapošljavanja prijatelja…

Manje glup narod od hrvatskog, Islanđani, prebacili su dugovanja na vlasnike banaka umjesto na porezne obveznike kao što to usrdno čini Linić. Ta otočka zemlja učinkovito brani svoj vlastiti socijalni sustav koji štiti nezaposlene od siromaštva. Island je napravio kapitalan zaokret - od kolapsa prema oporavku. I Argentina, Ekvador…

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joe Stiglitz o islandskom slučaju rekao je: ‘Ono što je Island učinio bilo je ispravno. Bilo bi sasvim krivo da pogreške financijskog sustava stavimo na leđa budućih generacija’.

- S 31. prosincem 2011. dug države bio je 140,8 milijardi kuna, a krediti za koje je država jamac narasli su na 62,9 milijardi kuna. Kad se jamstva uključe u javni dug ispada da je ukupni dug viši od 203 milijarde.

- Slučaj Hrvatske kristalno je čist; dugovi su nelegitimni! Po međunarodnom pravu, golemi hrvatski dug je „nevoljan“ i mi ne moramo vraćati dugove koje nismo učinili.

I dalje šutnja, poznata "hrvatska šutnja". Baš je jadan ovaj moj narod, osiromašen, apatičan, rezigniran. Pomislih na grupu goveda u dvorištu klaonice. Čekaju svoj red.

Alexander Sack, predavač na europskim i američkim sveučilištima, davne je 1920. godine postavio koncept takozvanog „nevoljnog duga“. Za proglašenje „nevoljnog“ duga i sukladno tomu – nevraćanje duga – potrebna su tri preduvjeta:

Dug se uzima bez odobrenja i znanja naroda
Dug je potrošen na aktivnosti koje ne donose benefit narodu
Zajmodavatelj zna za gornja dva preduvjeta, ali ih ignorira

Hrvatski narod nikada nije odobrio zaduživanja, hrvatski politički šljam o zaduživanju sam je odlučivao. Nitko ne zna, gdje su uzeti krediti, koliko, kada...? Drugi preduvjet; općepoznata je činjenica da ti dugovi nisu donijeli benefit narodu. Osim toga, općepoznato je i kod nas i u svijetu, da je dobar dio tih kredita pretočen u privatne džepove (jedan od brojnih primjera: premijer Hrvatske, Ivo Sanader…). Treći preduvjet također je evidentan: Zajmodavatelji su dobro znali i danas dobro znaju da je hrvatski narod ogorčen zbog samovoljnih dugova vlasti, a katastrofalno stanje standarda i dostignuti rub egzistencije u Hrvatskoj – nikako nije benefit narodu. Sve to, zajmodavatelji ignorirali su!

S obzirom na to da su gore navedeni preduvjeti evidentni u Hrvatskoj – dug je „nevoljan“ odnosno nelegitiman. Ne treba ga vraćati.

Prvi „nevoljni dugovi“ u 21. stoljeću evidentirani su i anulirani (ne plaćaju se!) u Iraku. 2003. godine. Irak je odbacio goleme dugove Saddamovog režima. Poznati su spomenuti su i „nevoljni“ dugovi Argentine, Ekvadora, Islanda…

Hrvatski puk ne zna reći NE! svojim i tuđim makrolopovima. Ne usuđujemo se otvoreno reći: "VRAĆAJTE SVOJE DUGOVE, MI NE ĆEMO! VI STE IH UČINILI PROTIV VOLJE NARODA!"

Saša Radović

Nema komentara:

Objavi komentar