četvrtak, 6. rujna 2012.

DAVATELJ ŽUTIH KARTONA I POSREDNIK


DAVATELJ ŽUTIH KARTONA I POSREDNIK



KALMETA OSIM ŠTO JE DAVAO HRVATSKIM DIREKTORIMA POSLJEDNJE ŽUTE KARTONE  DA DONOSE GOTOVINU U HDZ I DA POSLUJU S FIMI MEDIJOM, POSREDOVAO JE I U ORGANIZIRANJU SASTANKA S BIVŠIM PREDSJEDNIKOM HRVATSKIH CESTA I HRVATSKIH AUTOCESTA STJEPKOM BOBANOM U POGODOVANJU FIMI MEDIJI U ELITNOM ZAGREBAČKOM RESTORANU  BALTAZAR.


Stjepko Boban: Kalmeta je bio posrednik


"Možda je, eventualno - ali to su čista nagađanja - da bi, možda, eventualno, ali to sad možda krivo govorim, da bi se od mene tražili neki ustupci, ali kažem - ne mogu to tvrditi", urnebesni je Bobanov odgovor na pitanje sutkinje čemu je služio sastanak na koji mu je Božidar Kalmeta organizirao s Barišićem u elitnom zagrebačkom restoranu
"Izbjegavate odgovore",  predbacila je iziritirano sutkinja Ivana  Čalić današnjem svjedoku na  suđenju za Fimi mediju, bivšem predsjedniku Hrvatskih cesta i Hrvatskih  autocesta Stjepku Bobanu, ne mogavši više podnositi očitu opstrukciju  kojom je Boban pokušavao prikriti  vlastito pogodovanje Fimi mediji, za  račun HDZ-a, Ive Sanadera i Mladena Barišića.
Zbog toga zaobilaženja istine Boban nije rekao mnogo, ali nekoliko  ključnih činjenica nije uspio skriti: da  je, recimo, između njega i Barišića  "Božidar Kalmeta bio posrednik". Riječju, Boban je, na preporuku Barišića  - kojega mu je na jednome predstavio  Kalmeta - "preporučio" podređenima  da njegova tvrtka da posao Fimi mediji, a i čelnicima Hidroelektre i Viadukta sugerirao je da angažiraju Fimi  mediju. To su jedine relevantne činjenice koje je zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak tijekom jednosatnog svjedočenja uspjela  "iščupati" iz Bobana. No i to joj je  uspjelo tek nakon što ga je nekoliko  puta suočavala s njegovim vlastitim  izjavama iz istrage, te nakon što je i  razljućena sutkinja Čalić djelomice  preuzela ulogu istražitelja, inzistirajući da Boban izrekne notorne zaključke što su proizlazili iz njegovih  izjava, ali koje je lukavi bivši direktor  uporno odbijao izreći.
Radio po zapovjedi
Stjepko Boban deset je godina vodio nacionalne tvrtke koje upravljaju  cestama: od kraja 2002. do 1. prosinca 2009. bio je direktor Hrvatskih  cesta, a onda do 1. ožujka ove godine  direktor Hrvatskih autocesta. Hrvatske ceste, kaže, "imale su samo jedan  posao s Fimi medijom, vrijedan 198  tisuća kuna". Mladena Barišića, veli,  poznaje vrlo površno, a slabo poznaje i Nevenku Jurak. Ali zašto je  onda, pitala je tužiteljica, Jošku Cvrlji, u Hrvatskim cestama nadležnome  za nabavu, rekao da na pozivni natječaj pozove Fimi mediju? "Barišić  me zamolio da primim Jurak, bez  izričite zapovijedi da tako mora i biti.  Prenio sam to kao preporuku, ali bez  izričite naredbe da tako mora i biti".  Usprkos tim tako neobaveznim "preporukama", Boban jest primio Jurak,  a ona mu je prezentirala "asortiman  nekih proizvoda, asesoare, taške, poslovne rokovnike...". I posao je dobiven! A jeste li ikad ručali s Kalmetom i Barišićem u restoranu Baltazar? "Jesam, Kalmeta me pozvao na  ručak". Bio je ondje i Barišić. Čemu je  to služilo? "Neću reći da je taj ručak  bio demonstracija važnosti tih ljudi,  ali tako nekako", relativizirao je svjedok, tvrdeći da to na njega "nije  utjecalo". Kalmetina je uloga bila "posrednička". "U čemu?", pitala je sutkinja. "Kalmeta mi je bio izravno  nadređen, i očito mu je bilo važno da  znam tko je Barišić, premda sam ja to  znao i ranije. Želio mi je pokazati da  je Barišić visokopozicioniran unutar  stranačkih struktura. Ali iz tog upoznavanja ništa nije proizašlo", tvrdio  je Boban. No sutkinja je inzistirala da  izrekne što je to trebalo proizaći, pa  je svjedok procijedio ovako:  "Možda  je, eventualno - ali to su čista nagađanja - da bi, možda, eventualno,  ali to sad možda krivo govorim, da bi  se od mene tražili neki ustupci, ali  kažem - ne mogu to tvrditi".
"Mučenje" na raspravi
Tužiteljica ga je potom suočila s  njegovom vlastitom izjavom iz istrage, u kojoj je rekao da je "svaka  takva preporuka bila više od preporuke, da joj je trebalo udovoljiti",  na što je Boban odgovorio da "preporukama nije udovoljavao". "Ako  niste udovoljavali, zašto ste udovoljili ovoj?", uporna je bila tužiteljica, pa se opće mučenje do kraja  svjedočenja nastavilo u istome tonu.  Boban je još potvrdio da je bio na  sastanku u vladi u travnju 2007, na  kojemu je Ivo Sanader navodno  tražio da javna poduzeća moraju  novčano pridonijeti da HDZ dobije  parlamentarne izbore 2007. A što je  nevješti Boban učinio poslije tog sastanka? Učlanio se u HDZ.
Suđenje se nastavlja 10. rujna  svjedočenjima Božidara Longina i  Andreja Sardelića.

Nema komentara:

Objavi komentar