petak, 28. rujna 2012.

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA VUKŠIĆ


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA BENKOVAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

 

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA VUKŠIĆ


 UNIŠTENJE POLJOPRIVREDNE I TVORNIČKE PROIZVODNJE NA  PODRUČJU VUKŠIĆA

PZ VUKŠIĆ- rezervoari kapaciteta  svaki po 50 vagona te više desetaka manjih Inox rezervoara kapaciteta 5 vagona opljačkani i odneseni. Fotografirano prije pljačke, 2010. godine.

Posljedice pljačke i uništenja gospodarskih subjekata su teške, a naročito se to odnosi na poljoprivrednu zadrugu Vukšić u mjestu Vukšić kod Benkovca

 

Poljoprivredna zadruga je osnovana 1945. godine po tadašnjim propisima. Ista je bila nositelj razvoja na području Vukšića i okolnih mjesta. Bila je uzor zadrugarstva u Zadarskoj županiji, a imala je 1990. godine 363 djelatnika. Od toga 198 zaposlenih u Poljoprivrednoj zadruzi Vukšić, a 165 u njezinu konfekcijskom pogonu - tvornici modne konfekcije. U Poljoprivrednoj zadruzi su bili zaposleni pretežito mještani Vukšića, Lišana Ostrovičkih, Bulića, Lepura, Provića, Stankovaca, Crljenika, Velima, Budaka, Banjevaca i dr.

 

U poslovanju kao poljoprivredna zadruga bila je jedna od gospodarstveno najvećih i najačih u Hrvatskoj.

 

Obnova Poljoprivredne zadruge je uspješno započela i nakon završetka Domovinskog rata 1995. godine, ali je zaustavljena zbog neurednog poslovanja bivšeg direktora Marka Nakića, zvanog Žućo, protiv kojega je bila pokrenuta i istraga na Županijskom sudu u Zadru. Kod obnove nadležne institucije trebaju izvršiti provjeru koliko je PZ Vukšić od države dobila sredstava za obnovu za štetu nastalu na objektima zadruge tijekom srpske agresija i gdje su sredstva.

Vukšićani su godinama stvarali PZ Vukšić, a nakon VRA Oluja kriminalne skupine su preko isceniranog i izmišljenog stečaja otuđile vrijednu imovinu. Zadruga je mogla uredno poslovati i bez objekata u Vukšiću jer je već ranije imala u vlasništvu poslovne objekte u Stankovcima, Zadru i dr., dok se ne obnove postojeći objekti u Vukšiću.

 

Nakon toga, više od 15 godina od završetka rata, zadruga odlazi u stečaj koji traje do danas.

Prvi stečajni upravitelj zadruge je bio Davorko Radić koji nije zaštitio imovinu zadruge, a sadašnji stečajni upravitelj Edvin Šimunov također nije našao rješenje da se pokrene proizvodnja, već ju je prepustio kriminalnim skupinama da je opljačkaju.

PZ Vukšić je posjedovala modernu vinariju kapaciteta 800-900 vagona za proizvodnju vina, čija je imovina nedavno u stečaju likvidirana. Mještani Vukšića su strašno ogorčeni, nervozni i  nezadovoljni provođenjem stečaja nad imovinom PZ Vukšića.

 

Umjesto da se pokrene proizvodnja, tijekom 2011. godine neke kriminalne skupine došle su u vinski podrum u Vukšić gdje su razmontirali, odnijeli i opljačkali 3 velika Inox rezervoara kapaciteta  svaki po 50 vagona te više desetaka manjih Inox rezervoara kapaciteta 5 vagona, razne centrifugalne pumpe, muljače, prese, kotlove, transportne trake i drugo, a sve to u vrijednosti više milijuna kuna. Nadležne institucije još nisu reagirale na navedenu pljačku.

 

U svom sastavu PZ Vukšić je imao 52 prodavaonice mješovite robe na području čitave Hrvatske i više ugostiteljskih objekata.

 

PZ Vukšić je sam izgradio i prostor površine 150 m2 za poštanski ured u kojem je bila postavljena telefonska centrala s 240 priključaka. Poslovni prostor za poštu nakon rata nije obnovljen te je sada devastiran.

 

Zbog dobrog poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i trgovačkoj djelatnosti PZ Vukšić se razvijao te je krajem 80-godina prošlog stoljeća  izgradio tvornicu modne konfekcije u Vukšiću  u kojoj je bila zaposlena pretežito ženska radna snaga od oko 165 radnica. U tvornici su se šivale traperice, košulje, majice te hrvatske zastave i dr.

 

Također, PZ Vukšić je izgradio i servis za popravak svih poljoprivrednih strojeva, a koji bi obuhvaćao servisiranje poljoprivrednih strojeva u Zadarskoj i Šibensko - kninskoj županiji.

 

Imao je i više skladišta za građevinski materijal, prehranu, repromaterijal i dr.

 

PZ  Vukšić, pripremila je i gospodarstvenu projektnu investicijsku dokumentaciju za izgradnju Industrijskog pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda (prerada voća i povrća, konzerviranje voća i povrća, prerada mlijeka i mliječnih prerađevina), ali je projekt zastao zbog bombardiranja mjesta Vukšić kada su znatno oštećeni objekti poljoprivredne zadruge.



PZ Vukšić je jedan i od osnivača Komercijalne banke Zadar koja je u prosincu 1989. godine bila registrirana kao dioničko društvo pod nazivom  Dalmatinska banka d.d. Sada je u stranom vlasništvu pod nazivom OTP banka.

 

Početkom agresije na RH, PZ Vukšić je zbog postojećih kapaciteta imala značajnu ulogu za logističku podršku hrvatske policije i vojske. Osim objekata u Vukšiću zadruga je dala na korištenje poslovne objekte i u Stankovcima gdje je bila otvorena Ispostava policijske postaje i Povjerenstvo Vlade RH za općinu Benkovac. 

 

Navedenu tvornicu u Vukšiću, servis i veliko skladište je u stečaju kupio privatni poduzetnik Šime Nimac iz Lišana Ostrovičkih, vlasnik poduzeća Đimica d.o.o. Zadarski list, 28. veljače 2011. godine objavio je tekst pod naslovom Osam zadarskih tvrtki na sudu zbog neplaćanja naknade za šume. Zbog neplaćanja  zakonom propisane naknade  za općekorisne funkcije šuma  (OKFŠ) na Trgovačkom sudu  u Zadru u ovršnom postupku s  Hrvatskim šumama našlo se  ukupno osam zadarskih tvrtki  među kojima je i poduzeće Đimica d.o.o.

Nimac objekte drži zatvorene bez namjere da pokrene proizvodnju. Drži ih za daljnje mešetarenje, to jest za  preprodaju. Nadležne institucije bi trebale utvrditi je li ih uopće kupio i po kojoj «simboličnoj» cijeni. Gdje je uplatnica iz koje je vidljivo da su uplaćena sredstava za tvornicu, servis i skladište? Na isti način je prije nekoliko godina kupio u stečaju zgradu bivšeg društvenog poduzeća Promet u Benkovcu koju je preprodao HEP-u za nekoliko milijuna kuna. Stečajni upravitelj Prometa je bio gore navedeni Davorko Radić, a zamjenik predsjednika nadzornog odbora Prometa d.d. Benkovac bio je Branko Kutija, sadašnji gradonačelnik grada Benkovac i saborski zastupnik, od 1997. do 2009. godine. Subjekt je ugašen 2009. godine. Prodani objekt u Benkovcu HEP-u mogao bi biti novi slučaj «Planinska».

U ime reda iste treba lustrirati i konfiscirati im imovinu koju su ugrabili.

PZ Vukšić je imao i izgrađen veliki stambeno-poslovni centar u Stankovcima oko 3200 m2 u kojemu je bila samoposluga, ugostiteljski objekt, banka i nekoliko stanova, a koji je prodan zadarskom Soniku za samo oko 150.000,00 eura. Osim navedenog, prodana je velika samoposluga u Zadru za oko 70.000,00 eura.
Samoposlugu u Vukšiću kupilo  je također poduzeće Sonik iz Zadra i dr.

Vlastodršci grada Benkovca i Zadarske županije više od 15 godina nisu pokazivali nikakav interes za obnovu Poljoprivredne zadruge Vukšić te su pridonosili da se ne obnovi gospodarstvo na području Vukšića.

Pojedine općine koje su susjedstvu mjesta Vukšić udaljene pet šet kilometara kao što su Stankovci pa i sam grad Benkovac osnovali su poslovne zone te nekontrolirano ulupali velika novčana sredstva države u kojima nisu otvorili niti jedan proizvodni pogon, već samo skladišta koja zjape prazna i u kojima nema zaposlenih.  U Vukšiću već postoji infrastruktura (industrijska struja i dr.) i objekti te su mogli otvoriti nekoliko proizvodnih pogona i ne bi na području Benkovca i Stankovaca bilo nezaposlenih.

Sada je u gradu Benkovcu i općini Stankovci nezaposleno ukupno 464 osoba te imaju jednu od većih stopa nezaposlenosti u Zadarskoj županiji.


 

Poslano

1.    Predsjedniku Hrvatske
2.    Vladi Republike Hrvatske
3.    Ministarstvu financija RH
4.    Ministarstvu poljoprivrede RH
5.    Ministarstvu unutarnjih  poslova RH
6.    Državnom odvjetništvu RH
7.    USKOK-u

 

 

U Vukšiću, 28. rujna 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA  
PODRUŽNICA BENKOVAC

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar