petak, 5. listopada 2012.

DAVOR LONČAR - NAČELNIK OPĆINE POLIČNIK SLUŽI SE LAŽIMA PROTIV SHZ I HRVATA POJEDINACA


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



DAVOR LONČAR - NAČELNIK OPĆINE POLIČNIK SLUŽI SE LAŽIMA PROTIV SHZ I HRVATA POJEDINACA
 
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA I SHZ PODRUŽNICA POLIČNIK DOSTAVLJAJU HRVAT
SKOJ JAVNOSTI ODGOVORE NA TEKSTOVE NAČELNIKA OPĆINE POLIČIK KOJI SU OBJAVLJENI NA INTERNETSKIM SLUŽBENIM STRANICAMA OPĆINE POLIČNIK, DANA 17. i  20. RUJNA 2012. GODINE.  ISTI SU LAŽIMA USMJERENI PROTIV SHZ-a.

Raspelo u mjestu Poličnik kakvo je bilo prije nego je zajedno porušeno skupa s postoljem



Istina Vas ne zanima, ogovarate da ne biste  bili odgovorni i odgovarali po pravednosti, pomoću lažima prožetog odgovora, problem su Vam pojedinci koji u ime općeg dobra razotkrivaju zastupnike nereda. Očito, danas na devastiranim terenima - neobrađenim poljima  pokazalo se da ste godinama vladali kao demagozi, koji ucjenjuju nevino - naivne Hrvate na području
općine Poličnik.

To govori o Vama kao unucima orjunaša, i vašoj "časti", stilu kojim vladate i obračunavate se s pojedincima Hrvatima koji su protiv nereda u Općini Poličnik koji Vi generirate, a koji su uzorni i časni. Vi ste kao unuci orjunaša četvrta generacija koja kao produžene ruke zla služi raznim okupatorima ili potencijalnim okupatorima Hrvata. Točno je da su Vam prepreka magistri, profesori, doktori,akademici. 

Mr.sc. Miljenko Marić, svojim radom kao zamjenik predsjednika SHZ Hrvatske, uspješno prezentira ideju i stil za zajedništvo protiv zla, koje je istim stilom stoljećima uništavalo Hrvate u Hrvatskoj. Zastupnik je ideje koja budi i osvješćuje Hrvate diljem Hrvatske, a koja razotkriva jarce demagoge po Hrvatskoj. SHZ  je zbirna snaga pojedinaca koji samokritično, zajedno djeluju.

Novost je što zajedničkim djelovanjima razotkrivamo zlo, potom potičemo kako uredno živjeti, žrtvovanjem čuvati i unapređivati opće dobro Hrvata da se zlo ne ponavlja. Utoliko SHZ upozorava i potiče sve općine u Hrvatskoj da prepoznaju zamke kojima se služe vlastodršci Općine Poličnik, pa  da Hrvati samokritički i žrtvovanjem čuvaju život kao mjerilo i zasluge
za svoju domovinu Hrvatsku. Kritike SHZ su dobronamjerni savjeti kojima se čuva samopouzdanje.

Kakvom neukusno - amoralnom malograđanštinom pokušava prikazati Davor Lončar Gorana Marinovića, GORANA Marinovića koji dnevno radi, Bogu se moli i odgaja
svoju djecu, a kao čovjek afirmativnom idejom potiče na zajedništvo i Život u Hrvatskoj.

Kriv je  jer Goran ne može kao podstanar dovršiti kuću u kratkom roku koju je započeo graditi u Poličniku, kako zamišlja Davor Lončar, koji ne zna da nezarađeno materijalno potiče na prokletstvo, što Goran Marinović zna, a Davor i njegovi HDZ-ovci ne znaju jer mogu sagraditi vile i kule u najkraćem vremenskom roku.  

Slučajnosti nema već je sve odraz budnosti ili pospanosti dok pojedinac čuva ognjište svoje, narod temelje svoje, državu kao opće dobro.

Željko Lončar, bez osnovne škole bio je sekretar partije vatrogasnog doma u Zadru, a Davor Lončar za vrijeme Jugoslavije bio je predsjednik radničkog savjeta Luke u Zadru.

Direktno ili indirektno rušitelji raspela u Poličniku su potomci ili
odgajani po pravilima orjune.

Dakle, tko to još bunca . . . !    

Viđeno je kroz stoljećima na hrvatskim prostorima da pojedinci koji strše i razotkrivaju zlo poput dr. sc. Ilije Barjašića su izloženi raznim
pritiscima.

Dr. sc. Ilija Barjašić, nije uzurpirao zemlju u Poličniku, već je istu
naslijedio od djedova, na kojoj kuću gradi još od 1970. godine, a koju još nije završio zbog raznih okupatora i izdajica Hrvata (svjedoci svi
dobronamjerni Poličanci kao i dokumentacija koju posjeduje) što potvrđuju i stabla posađena prije 50. godina. 

1. Između ostalog; preko raspela koje je on o vlastitom trošku postavio u Općini  Poličnik, a koje je podijelilo dobro od zla, opominje one koji se urušavaju jer i dalje nisu obraćenici. Kao i uvijek bestemeljno zlo je krho i propada kao i u ovom slučaju svi koji su porušili raspelo u Općini Poličnik. Sada u agoniji vrište, jer još nisu obraćenici.

2. Na vrijeme upozoreni su bili vlastodršci Općine Poličnik, ali su se
svejedno svrstali na stranu rušitelja raspela.


3. Usmeno i pismeno upozoreni su;

a. svećenici župe u Poličniku

b. zadarski nadbiskup Prenđa

c. onda aktualni premijer Ivo Sanader

d. kardinal Josip Bozanić

e. Vatikan 

f. posjedujemo dokumentaciju kako se raspelo gradilo i rušilo


KRIŽEM, SIMBOLOM ČOVJEKA – ŽIVOTA,
PROTIV ZLA NA PROSTORIMA OPĆINE POLIČNIK

Neka ove glasovne vibracije – mještanima Općine Poličnik očiste dušu.
Osloboditi se, pa biti slobodan, potom ostati slobodan po zasluzi, smisao je čovjeku.

Aktualni vlastodršci kao robovi privida očituju se ohološću . . . Suprotno načelu Apsolutnog - beskonačnog, ljubomorom i mržnjom tvore uvjete konačnom – kraju života. Vlastodršci Općine Poličnik uglavnom po kvaliteti prezentiraju obitelji u kojima su odgajani i žele se nametnuti časnim obiteljima koje kroz stoljeća čuvaju ognjišta svoja i dostojanstveno žive.

Nisu za vođe pa mještanima stvaraju probleme, oholi ne poštuju red pa su sami zlo i posljedica.  

Pojedinac  loše odgajan, po navici, nesvjestan i dalje je sklon raditi zlo. Dakle, problem zla čovjeka je što ni za sebe nema rješenja, pa zato zlo čini i drugom. Lucifer ne poštuje Stvoritelja, jer je neredom obolio . . ., posljedica ima svoj uzrok ali neurednima nespoznatljiv.

Takve sudbine prašinom prekrivene, zastupnici su zla kao posljedice činjenja. Zahrđali, ponašaju se umišljeno - kategorički, i nisu svjesni da su pokvarena roba kako se i pokazuju, proturječe životu pa ga i nemaju.
Dakle, križem za život, protiv izvrgnuća dobra.
Otkuda, duhovnim i svjetovnim „vođama“ tolika želja da čovjeka drže u šaci, dok se sami ne žele lustrirati, a što je lijek za  samokritičnost.

Dakle, potrebna je lustracija – čišćenje, duhovnim i svjetovnim „ vođama“ i u Poličniku, kao pomoć da  shvate da su prošla vremena prisile kojom su stvarali sljedbenike kao poslušne ovce. Podijelili su vlast u Općini Poličnik s tutorima strancima da bi lakše po starim šablonama vladali.

Skupa sa strancima čak su porušili raspelo u  Poličniku, a da još nisu svjesni tog gnusnog nedjela kojeg su napravili. Nametnuli su se uz pomoć dijela svećenstva koje ne radi u skladu s vrijednostima i koristima za mještane Općine Poličnik, suglasno su dali strancima i polička – crkvena imanja.

Posljedice koje je izazvala vladajuća stranka zadnjih dvadeset godina u Općini Poličnik:

1. neobrađena polja
2. pad nataliteta
3. emigracija se nije vratila koja je toliko sanjala o povratku u domovinu
4. droga  hvata maha
5. uz pomoć vladajuće stranke porušen je križ u Poličniku


PISMO IVI SANADERU, BIVŠEM PREDSJEDNIKU HRVATSKE VLADE I HDZ-a


SHZ PODRUŽNICA POLIČNIK  DOSTAVLJA HRVATSKOJ JAVNOSTI PISMO KOJE SU MJEŠTANI POLIČNIKA UPUTILI IVI SANADERU, BIVŠEM PREDSJEDNIKU HRVATSKE VLADE I HDZ-a, 2007. GODINE, U VEZI RUŠENJA RASPELA U MJESTU POLIČNIK

Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade i HDZ-a,

Budući da mjerodavne lokalne državne i crkvene institucije,  osim policije koja je nastupila isključivo protokolarno,  nisu reagirale niti se odazvale našim pozivima, zahtjevima (peticije) i molbama,  iako su prethodno upozoravane u više navrata,  prisiljeni smo krenuti korak dalje u svrhu traženja pravde i pravednog rješenja.

Obraćamo Vam se zbog rušenja raspela u općini Poličnik kraj Zadra, koje je 17.  ožujka oko 15 h bilo metom devijantnog ponašanja,  i to u katoličkom Poličniku u kojem vlada HDZ. 
U slobodnoj Hrvatskoj,  koju je kao državu prvi priznao Ivan Pavao II. , događaju se nakon njegove smrti ovakvi ekscesi.
Raspelo je postavljeno prije 3 godine i blagoslovio ga je svećenik don Ante,  koji je služio prije svećenika D.  Kelave.

Od utemeljenja,  pokušalo se oskrvnuti na različite načine,  što je kulminiralo 17.  ožujka 2007. ,  kad je raspelo porušeno skupa s postoljem.
Prevarili smo se smatravši da će lokalne institucije riješiti tako veliki problem u mjestu koje je stoljećima odolijevalo zlu,  no sada smo uvidjeli pozadinu ovog gnusnog čina.

U ovoj županiji je na vlasti HDZ: Davor Lončar,  načelnik općine Poličnik; Željko Lončar,  zamjenik HDZ-a Zadarske županije; Božidar Kalmeta,  predsjednik HDZ-a Zadarske županije.

Čini se da su se u ovim krajevima odgovorni vlastodršci opustili,  a na čiju štetu i za čije ciljeve,  pitamo se. Također se nadamo da ćete Vi ispraviti posljedice nepažnje pojedinaca HDZ-a,  jer drugi,  u ovoj izbornoj godini,  imaju stvoreni slučaj tj.  veliki argument…
Zato neka se vrati postolje i raspelo,  baš na mjesto gdje je i bilo – da se napravi i lijepa kapelica -  koju smo mi mještani planirali još i prije nekoliko godina. 

Za ne vjerovati,  prljavoj raboti pridružio se,  perući ruke – i bio indiferentan – polički svećenik D.  Kelava,  kojeg smo usmeno i pismeno obavještavali,  kao i vikara Zadarske biskupije Mustaća,  te biskupa Prendžu,  koje smo također molili i upozoravali da zaštite rušenje raspela – planiranog od nostalgičara za Jugoslavijom. . .  Ili . . .

Uz prešutno odobravanje – spomenutih iz HDZ-a,  kojima smo se i pismeno obraćali za pomoć,  umjesto da pomognu,  svrstali su se na stranu rušitelja raspela.
Nema nade ni pobjede za one,  koji su rušili ili ruše raspela. . .

Činjenica je da je raspelo postavljeno na sredini javnog puta,  koji je kao put služio stoljećima – pa Vam šaljemo i priloge kao dokaz:

1.    geodetska snimka puta
2.    slike postolja i raspela
3.    molbe koje smo upućivali lokalnim institucijama i svećeniku Kelavi
4.    peticije mještana

P.S.
Oni koji su sudjelovali u rušenju, oni koji su se svrstali na stranu rušitelja i oni koji su bili na funkcijama, a nisu ništa poduzimali neka im bude opomena slučaj bivšeg premijera.


U POLIČNIKU OSKVRNUTO RASPELO!?


U Poličniku je prošloga petka srušeno i oskvrnuto raspelo. Prema informacijama koje smo dobili od grupe mještana iz zaseoka Barjašići, raspelo je postavio mještanin koji se prije tri godine na taj način obavezao – zavjetom.

Riječ je o mjedenom raspelu veličine oko trideset centimetara koje je bilo postavljeno na kameno postolje na mjestu gdje se križaju sporedni makadamski put sa glavnom prometnicom koja prolazi zaseokom i vodi dalje prema Suhovarama.

Mještani zaseoka Barjašići ističu da su strašno ogorčeni i povrijeđeni tim «bezbožnim i vandalskim postupkom njihovih sumještana.»

Svoje nezadovoljstvo su u peticiji nazvanoj «Peticija protiv skidanja križa», poslali na brojne adrese državnih i crkvenih dužnosnika, a potpisali su i zahtjev koji su uputili svom župniku i u kojem su tražili njegovu potporu u nakani da se na mjestu gdje je simbolično još prije tri godine postavljeno to, sada srušeno raspelo, izgradi kapelica, te ističu da su sami spremni izdvojiti dio materijalnih sredstava.

Križ se ruši, a mještani šute

Mještani zaseoka Barjašići optužuju načelnika općine Poličnik, Davora Lončara, te mjesnog svećenika, za ravnodušnost prema njihovim zahtjevima, pa ističu da oni ne traže ništa što bi bilo za njihovu osobnu korist, već za cijelo mjesto. Mišljenja su da taj križ koji su postavili ne bi trebao nikome smetati i da je križ, koje god veličine bio, uvijek simbol ljubavi i mira. Tvrde da znaju točno tko je i uz čiju pomoć to učinio, no da im nikako nije jasno što je s time mislio postići, te ističu da im nije jasno zašto ih nisu podržali načelnik i mjesni svećenik, te ostali mještani, jer je činjenica da se Poličanci oduvijek izjašnjavaju kao katolici. Potpisnici peticije pokazali su nam i katastarski preslik zemljišne čestice na kojemu je bio postavljen križ. Jasno se vidi da je to državno zemljište, te da je privatna parcela njihova sumještanina Ive Barjašića (Sprtvara) nekoliko metara podalje. Danas je zid koji ograđuje njegovo zemljište do puta i mjesta gdje je bilo raspelo.

Oskvrnuto raspelo
 

Naši reporteri obišli su mjesto nesvakidašnjeg događaja i uvjerili se da je raspelo zaista porušeno. Ponajprije su uočili tragove na mjestu gdje je raspelo bilo postavljeno, a zatim su ugledali kamen na koji je raspelo bilo postavljeno desetak metara dalje, na suprotnoj strani ceste. Malo mjedeno raspelo trenutno je postavljeno na dvorišni zid susjedne kuće, no jedna nam je mještanka rekla da ga je ona nakon rušenja u petak pronašla na podu uz taj zid, te podigla gore. Upitali smo načelnika, Davora Lončara, što je poduzeo u svezi tog događaja. Odgovorio nam je da je u ovom slučaju on nemoćan budući da je zemljište na kojemu se ti neugodni i  besmisleni događaji odvijaju državno, a ne općinsko vlasništvo. Prema njegovim riječima, na tom mjestu je jedan mještanin samoinicijativno postavio raspelo, a to mjesto je oduvijek bilo javni put, ističe Lončar.

Sukob i inat pojedinaca

 
-  Nakon toga, također samoinicijativno, uklonio ga je drugi mještanin. Po svemu sudeći, riječ je o njihovim privatnim razmiricama koje rješavaju na tako ružan način. Ne bih želio da ovaj događaj baci ljagu na cijelo mjesto i da se po medijima prenosi kako su Poličanci nevjernici i divljaci. Iz tog razloga, potpisnike peticije treba biti sram, ljutito je rekao Lončar, no dodaje kako osobno nije ni na čijoj strani.
- Ako su mještani za to da se izgradi kapela, onda neka ju izgrade, ali kako dolikuje. Ono je bio samo kamen i malo raspelce, tvrdi Lončar. Na naš upit što je sa novoizgrađenim zidom koji je u tom slučaju onda isto na javnom putu, te nije li vjersko obilježje i mali privješčić koji ljudi običavaju nositi oko vrata, Lončar već vidno izritiran našim zapitkivanjem odgovara:
- Nisam bio na tom mjestu odavno, no akoje uistinu raspelo porušeno, izričito sam protiv toga. Poličanci su praktični i iskreni vjernici od pamtivijeka do danas. Ovo što se dogodilo je samo inat pojedinca i ne bih želio da ljudi steknu krivi dojam o cijelom mjestu, pojasnio nam je Lončar na kraju našeg razgovora.

IZ PU ZADARSKE:

Mještani Poličnika upućeni na – sud

- Mještani Poličnika su u petak, 16.ožujka, prijavili rušenje raspela policije. Djelatnici Policijske uprave zadarske očevidom su utvrdili da se u tom slučaju radi o zemljišnom sporu, te mještane uputili da taj problem riješe na sudu. Također su poslali izvješće o zatečenom stanju u ured načelnika, Davora Lončara, rekla nam je glasnogovornica PU zadarske, Sandra Poljak Jurinčić. 


VLASTODRŠCI U OPĆINI POLIČNIK POUKA A NE UZOR HRVATIMA

Nezreli kao osobe, a na osjetilnoj razini egoisti, pomoću svojih mentora  i inih eksploatatora već  dvadeset godina zatiru samopouzdanje i život u Općini Poličnik. Dakle, pomoću vlasti koja im je u službi, sami su sebi svrha, od njih se to moglo i očekivati da će biti neodgovorni prema mještanima Općine Poličnik.  

Smicalicama, prikrivajući tako svoju kvalitetu Hrvate Općine Poličnik vode u propast, a što je očigledno na terenu. Koriste se šablonama bivših okupatora, spletkare, kupuju pojedince, zavađaju mještane, kako su to činili neprijatelji Hrvata kroz prošlost.

Naučili su oni zanat u Jugoslaviji pa su rutinirani, kao demagozi ne biraju sredstva.Već godinama  posebno svoju slabost pokazuju načelnik Općine Davor Lončar i komunalni redar Općine Poličnik Ivica Ukalović, koji i preko slučaja Roma u Općini Poličnik a preko sredstava za javno priopćavanje, pokazuju kako nisu svjesni da nisu dorasli funkcijama koje obnašaju u Općini Poličnik.

Spomenuti zastupnici, vlastodršci neredom stvorili  su uvjete nedostojne čovjeku: destimuliraju red i rad, a gdje se ne radi, čovjek se pretvara u nečovjeka, pa zlo radi, a smrt caruje.

Načelnik Općine Poličnik i komunalni redar Općine Poličnik imaju natprosječno velike plaće za današnje prilike u Hrvatskoj, plus beneficije. Kao da su uzori, a nisu, što se očituje na terenu kao da podižu samopouzdanje mještanima Općine Poličnik što ne čine, jer nisu zato adekvatni.  Pokazalo se da su prevarili mještane kojima nisu odgovorni, a svim sredstvima vrše pritiske. Kao da su u koloni prvi dok se brani dostojanstvo i život mještana Općine Poličnik, a nisu.

Kao da su stvorili uvjete za porast nataliteta u Općini Poličnik što na žalost nisu, naprotiv  mortalitet je veći. Kao da su poticali na obrađivanje polja u Općini  Poličnik što nisu, jer polja su pusta i neobrađena.Kao da su se protivili rušenju raspela u Poličniku što nisu učinili, stali su na stranu onih koji su raspelo rušili. Kao da su spriječili devastiranje crkava  - skidanja zvona u selima Općine Poličnik, što nisu.

Svojim izjavama po sredstvima za javno priopćavanje očito da su dirigirani od zlog duha. Zakonom ne mogu riješiti nezakonito nasrtanje došljaka Roma protjeranih iz europskih zemalja, kao problematičnih skupina, jer stranci  im prijete a „zakon“ ih štiti na štetu naroda koji je izabrao Lončara i Ukalovića, zato oni ništa ne poduzimaju po cijenu epidemije koju izazivaju došljaci prljavštinom – smećem.

Dok destimuliraju život u Poličniku, a  mještanima remete tradicionalni način života, onemogućavaju obrađivanje zemlje,svojom kulturom i ponašanjem  direktno izazivaju dok  nezakonito devastiraju privatne posjede gdje stignu.

Nakon svega Lončar i Ukalović neće ništa poduzeti „jer im se prijeti“, eto sami tako pokazuju da su prevarama, kao slabost kao produžene ruke slabosti došli na čelo Općine Poličnik, uzeli dužnosti a ne bi odgovarali.

Obeshrabruju mještane Hrvate, što od načelnika nije za očekivati naprotiv. Da su slabost egoisti i svrha sami sebi pokazuju i tako jer se ne srame dok primaju tako velike plaće koje ne zasluže.

Ovaj stil je zaživio zato jer je antihrvatski, protivi se životu, zapravo kombinacija je zla ali i dovoljan razlog da se Hrvati koji zastupaju život odlučno postave i suprostave zlu, da se ne boje braniti svoja ognjišta.  

Zato Lončar i  Ukalović trebaju odstupiti sa svih funkcija u Općini Poličnik i odgovarati po zakonima, a da se na njihova mjesta već jednom izaberu ljude koji će časno obavljati svoje dužnosti.

ONDA I SADA . . . DEMAGOGIJA VAM JE POKRIĆE ZA ODGOVORNOST
Pišemo Vama o Vama, što smo isčitali s Vašeg dlana, ne o prošlosti, samo sadašnja djela koja o Vama govore…, zato jer ste relativno mladi.

Čovjek sebi ne može lagati, odgovoran je kada griješi riječju, djelom i propustom. Kriti se iza nekog ili . . . Hrvatske bez pokrića mogu samo janjičari, koji su baš zato na putu konačnom, smrtni i neodgovorni – egoisti. Pravi branitelji dnevno rade, a djela ih krase, Bogu se mole i preventivno čuvaju svoju domovinu, a Vi sa Željkom i Davorom Lončarom, ste na vlasti, odgovorni ste prema dužnostima, morat ćete dopusti da Vaša djela govore o Vama. Vi ne odgovarate na naše kritike kao savjete, već polupismeno - demagoški pričate o sebi – za sebe, da ste se našli među janjičarima, ali krao ili vreću držao . . . Afirmativna istina je kada se misao poklapa sa stvarnošću . . .,  o kakvoj istini vi zborite.  

I Vašem ujaku svećeniku posebna je dužnost  da se zauzme . . . da se porušeno raspelo u Poličniku vrati – obnovi, jer Isusa - Život! ne može se rušiti a potom „ dragovoljci – janjičari“ lagati i svoja ne djela prepisivati onima koji su raspelo postavili. Raspelo je kao i do sada dijelilo dobre ljude od zlih i u Općini Poličnik. Dakle, smisao i zadaća čovjeku jest ostati na strani dobra, a čovjek po djelima i sredini u kojoj djeluje svrstava se. . .

Koliki je natalitet u Suhovarima i ostalim selima Općine Poličnik? prema statistikama stanje u Općini Poličnik je takvo kao da vlastodršci  zastupaju mortalitet, pa kompenziraju i protuzakonito promatraju naseljavanje stranih građana Roma iz Europe na štetu Hrvata Općine Poličnik.

Redari su posebno odgovorni jer red je uvjet životu. . . Shvatite da Vas prozivamo zbog dužnosti funkcije koju obnašate. Pojedincu je dužnost da se žrtvuje radi općeg dobra a ne da bi na račun općeg dobra u Hrvatskoj egoistički samo sebe isticao, zbog čega i nije svjestan da je na strani zla.  

HRVATSKI TRAGIČARI - JANJIČARI

Nesvjesni, Željko Lončar i Davor Lončar, kao i njihovi mentori, potakli su nas u pravi čas da rekapituliramo HDZ-ovu mutljevinu, i da napokon zabetoniramo da … Koliko štete od strane HDZ-e hrvatski narod trpi … za nevjerovati …
Hrvatsko urušavanje posljedica je kvalitete Željka Lončara, tj. HDZ-e kao stranke čiji je on operativac u Zadarskoj županiji. Utoliko, Željko će poslužiti kao figura preko koje ćemo pokazati stil kojim oni plaše narod, koji je naviknut, a nije još spoznao da je zlo slabost bez snage i samo blefira.
Napokon, Hrvati su prepoznali snagu u zajedništvu, kao garanciju da više neće biti obezglavljivanja hrvatskog naroda. Hrvate su otrijeznile patnje i zamke pa lako  prepoznaju Željka i njemu slične, koji bi, s nezavršenom osnovnom školom, držali lekcije znanstvenicima i k tomu još ih plašili. Eto koliko je on po sudbini svojoj u mraku … dok pokušava klevetati pojedince kako bi skrenuo pažnju sa svojih nedjela …          
Jarci, janjičari u paklu vrište, jer se protive ideji – misli – Bogu – Stvoritelju … Zato  nećemo polemizirati sa Željkom Lončarom, utoliko pokazat ćemo ga hrvatskom narodu kao opomenu. Njegovi hirovi, skupa s njegovim rođakom Davorom Lončarom, načelnikom Općine Poličnik, posljedica su njihova neuredna življenja što svaki vrabac u Poličniku i Zadarskoj županiji zna.
Svi okupatori Hrvatske su imali institucije u Hrvatskoj radi svojih ciljeva, a da bi ih ostvarili pomagali su im hrvatski tragičari – janjičari  - komesarčići.
Poznato je da naročito takvim kipovima vlast pomrači um, pa više ne mogu lagati drugima, a ni sebi. Stvorili su sebi agoniju, zbog koje kao pojedinci neće istrajati, maske im više nisu u funkciji i sada su prozrijeti prezreni, pa se ljute i vrište. Svojom formom i sadržajem su tragični, ironično njima i njihovim  mentorima dajemo na znanje da su prošla vremena kada se Hrvate moglo zastrašivati. 
Samo zato što im je hrvatska policija na tragu oni policiji diktiraju kako će raditi jer ih ometaju. Željka Lončara dijagnoze su poznate, što je trebalo davno prije imati u vidu da se njemu i njegovim mentorima otrovne strijele vrate kao bumerang, jer nerazumno vrši pritisak na institucije u Hrvatskoj. 
Željko Lončar s nezavršenom osnovnom školom, također bez argumenata mrmlja protiv dr. sc. Ilije Barjašića, ne zna da bi netko doktorirao treba prije završiti fakultet, potom magistrirati, a nakon svega i doktorirati. Dakle dr. sc. Ilija Barjašić je prvi fakultet upisao davne 1972. godine, drugi kada se vratio s robije 1979. godine, a doktorirao je 1996. godine, u uvjetima na „slobodi“ koji su mu bili teži nego na robiji, čemu su doprinijeli slični Željku.
Kada je riječ o križu koji će mu biti najveći teret, on i njegov rođak Davor načelnik Općine Poličnik,  su nesvjesno poticali da se sruši raspelo, betonski zid kojim su suzili put za cc 20m Željku i Davoru ne smeta ( slike, katastarski izvadci, svjedoci, peticije mještana, odaslana pošta u Vatikan, kardinalu Bozaniću, nadbiskupiji zadarskoj i svećeniku župe u Poličniku).
Na prostoru gdje je bio križ Poličani planiraju sagraditi kapelicu. Pitamo zašto je smetalo raspelo, a sada ne smeta tri puta uži put s betonskim zidom, na kojem se ne mogu razmijeniti vozila?
Dakle, Željko je izrekao laž i teško uvrijedio Poličane i ostale katolike …  on apelira da se nadležne službe konačno pozabave dr. sc. Ilijom Barjašić i mr.sc. Mljenkom Marićem jer se navodno, sukobio s Ilijom oko križa, Ilijom, koji je u Zadarskoj županiji živi politički uznik s najvećim brojem godina robije, koje je odrobijao u najzloglasnijem zatvoru u svijetu Stara gradiška, a također je dragovoljac u Domovinskom ratu.
Kako Stranka hrvatskog zajedništva, tako i Pokret za preporod hrvatskog duha i poticanje nataliteta u Hrvatskoj - ŽIVOT, samo javno obznanjuju, a svi su tekstovi na internetu, zapravo hrvatski narod potiču da svjedoči istinu i da se po spoznaji, nakon toliko stoljeća, više ne boji crvotočina.
Željko bi i njegovi mentori da mi zato odgovaramo, istina imamo nekoliko montiranih optužbi po šabloni prošlog okupatora ali ... Smatra da je sramotno da koristimo podatke do kojih smo došli radeći u tajnim hrvatskim službama … i da tome treba stati na kraj. Istina je da smo samokritični i kritični, a ne osvetoljubljivi težimo da bi svakog dana kao novi bili bolji.
U svim civiliziranim državama vlast potiče pojedinca na budnost i samoinicijativu, ali samo nosioci vlasti kao Željko, zaustavljao bi strahom osvjećivanje napaćenog hrvatskog naroda.
Znamo da je Željko kao pionir, s nezavršenom osnovnom školom, ipak bio u vatrogasnom društvu u Zadru u saveza komunista komesarčić, a Davor u Luci Zadar komesarćić također.
Dakle, oni funkcioniraju i danas po rutini i stilu mračne Jugoslavije, razlikom da se tada nisu smjele rušiti tvornice kako je Željko porušio Vinilplastiku u Zadru. Olako kleveću znanstvenike, jer se danas lako postane inženjer prometa ….?     
Dr. sc. Ilija Barjašić nije uzurpirao državno zemljište već je po diobi djedovine dobio cc 5000m2 na kojoj su posađene voćke prije 60. godina, od svih susjeda ima najmanje zemlje, po istim kriterijima posjedovanja. 
Dr. sc Ilija Barjašić predsjednik je Pokreta za preporod hrvatskog duha i poticaj nataliteta u Hrvatskoj -  Život, nadstranačkog pokreta koji je na usluzi svim strankama u Hrvatskoj, a nas članove SHZ potiče svojim žrtvovanjem za Hrvatsku. Preporučujemo Hrvatima tekstove, dr. sc Ilije Barjašića i da dođu na predavanja, Hrvata kozmopolite. Mogu se pročitati na portalima njegove misli koje citiraju ugledni ljudi u svijetu.
Dakle, dr. sc Ilija Barjašić na usluzi je čovjeku i cijeni zajedništvo, ali zato ga kleveću i napadaju bivši i potencijalni okupatori Hrvatske, jer je beskompromisan borac za opće dobro, jer zagovara red, rad i disciplinu, što Hrvatima manjka, a zlu smeta.
Smatra da se Hrvate navikava milom i silom na neuredan život u Hrvatskoj i zato je osnovan Pokret za preporod hrvatskog duha i poticanje nataliteta u Hrvatskoj – Život, kako bi zaštitio u Hrvatskoj život i bio u službi Hrvata, a ne poput nekih kreatura koje bi po prividu obezglavljivali narod i život u Hrvatskoj, što oni ne mogu shvatiti, jer su se svojevoljno usmjerili u mrak.
Očajni, pokušavaju svoj slabijim argumentom suprotstaviti se životu, zapravo oni u kocku nemaju više što uložiti, jer su već svoju dušu prokockali, a sada bi se kockali dušama Hrvata, pa da na kraju pobijedi okupator za kojeg se priprema teren.
Zato, ubuduće, Željko Lončar i njemu slični u Hrvatskoj nemaju šanse, jer SHZ ujedinjena je snaga Hrvata. Škude po cijenu duše nas ne zanimaju kao Željka Lončara, jer mi dok radimo golu egzistenciju pretpostavljamo.

NAČELNIK OPĆINE POLIČNIK NAJVEĆI OBMANJIVAČ JAVNOSTI O VELIKOM ULAGANJU U POSLOVNE ZONE NA PODRUČJU OPĆINE POLIČNIK

Općina Poličnik je u poslovnim zonama predvidjela toliko prostora da bi se u istim moglo zaposliti milijun djelatnika. Općina ima samo 4448, a cijela Zadarska županija ima 170.398 stanovnika.

Ovih dana načelnik općine Poličnik hvali se kako je rasprodao 22 tisuće četvornih metara terena slovenskom poduzeću «Lesnina» za samo 3,2 milijuna kuna u trećoj poslovnoj zoni «Murvica jug» koju općina uređuje  i da će navedena tvrtka izgraditi proizvodno-prodajni centar u kojem će zaposliti  oko 180 ljudi. Inače, skladište Lesnine je pod nerazjašnjenim okolnostima 2010. godine zapaljeno u Zadru  te sada planiraju izgraditi skladište u navedenoj poslovnoj zoni, a ne nikakav proizvodni pogon. Postavlja se pitanje je li zapaljeno zbog dobivanja velike premije osiguranja ili zbog atraktivnog terena?

Općina Poličnik je zemljište Lesnini prodala po cijeni cca 20 € za 1 m². Tržišna cijena zemljišta po sudskim vještacima i Poreznoj upravi Zadar za zone u Poličniku minimalno je 100 eura po m2.

Istom šablonom načelnik općine poličnik Davor Lončar je i ranije obmanjivao javnost o velikom ulaganju u poslovne zone na području općine Poličnik, kada su rasprodali veliki dio svoje imovine pod pogodovanim uvjetima ne otvorivši u poslovnim zonama niti jedan proizvodni pogon već samo skladišta koja zjape prazna i u kojima nema zaposlenih. Tako su i 2009. godine pogodovali pravnim i fizičkim osobama pri kupnji zemljišta u iznosu od preko 244. 990.312,00 kuna. Općina Poličnik je tada jeftino rasprodala  zemljište za cijenu cca 7 €/m² koje je opremljeno komplet infrastrukturom, a čija se vrijednost cijeni preko 100 €/m². Država  je već ranije uložila značajna sredstva u poslovne zone odnosno u opremanje zemljišta te ih ista ne potražuje natrag i nakon što općina proda to isto zemljište.

Općina Poličnik je u poslovnim zonama predvidjela toliko prostora da bi se u istim moglo zaposliti milijun djelatnika. Općina ima samo 4448, a cijela Zadarska županija ima 170.398 stanovnika.

Prostornim planovima općina Zadarske županije predviđeno je preko 74 poslovne zone. Većina općina u navedenoj županiji, ali i drugdje, preživljava rasprodajom prostora u zonama koje im je središnja država prenijela u vlasništvo bez naknade.

Središnja država je u uređenje tih zona ulupala ogromna financijska sredstva kojima se također gubi svaki nadzor i trag. Besramno je da se u investicije, kao što su projekti zona, izgubi svaki trag uložena novca poreznih obveznika. Država je u zone bez nadzora uložila zemljište i financijska sredstva za uređenje.

Lokalne samouprave bez ikakve strategije razvoja mijenjaju svoje prostorne planove samo radi rezervacije prostora za poslovne  i druge zone za gospodarsku i inu djelatnost bez ikakva smisla i potrebe za razvoj.

Kakav razvoj, kakve gospodarske djelatnosti koje grane razvoja -  proizvodnja, prerada, turizam i drugo, nije nužno nikome na razini centralne države objašnjavati jer ista nema strategije.
Koliki prostor i s kakvim populacijskim resursima raspolažu pojedine lokalne samouprave, nitko nikoga nije propitivao.

Ukupan prostor rezerviran za zone u prostornim planovima općina Zadarske županije prelazi 2.400 hektara (dvije tisuće četiri stotine hektara) ili 24.000.000,00 metara kvadratnih   (dvadeset četiri milijuna metara kvadratnih). Ovdje pak nisu predviđeni i prostori namijenjeni ugostiteljstvu, turizmu i golfu. 

Prostor zona je šest puta veći od obrađivanog polja vranskog bazena ili dvanaest puta veći od Bokanjačkog blata (polja). Kad se navedeni prostor podijeli s brojem nezaposlenih Zadarske županije, to ispada 2.259 metara kvadratnih po nezaposlenom. Dajmo nezaposlenima zemljište navedeno u zonama i svi će potpisati trajno brisanje iz evidencije nezaposlenih!

Općina Poličnik slovi kao najuspješnija u Zadarskoj županiji iz razloga što je  prodala najviše prostora u poslovnim zonama. Drži primat isključivo po ukupnom prihodu od prodaje prostora u poslovnim zonama.

U poslovnim zonama nisu otvorili niti jedan proizvodni pogon, već samo skladišta koja zjape prazna i u kojima nema zaposlenih.  Sada je u općini Poličnik nezaposleno 298 osoba, a od toga 25 s višom i visokom stručnom spremom te s time općina ima jednu od većih stopa nezaposlenosti u Zadarskoj županiji.

Nužno je potrebno na razini središnje države utvrditi strategiju razvoja sagledavajući sve resurse prostora i ljudi i izvršiti reviziju prostornih planova, a prostore za poslovne zone uskladiti sa stvanim potrebama. Hitno izvršiti redukciju broja lokalnih samouprava primjerenu tržišnom opstanku i potrebama društva.
Također treba provjeriti i ispitati sve do sada realizirane poslovne zone kako razvojnim učinkom, tako i koruptivnim i nezakonitim radnjama.


FIKTIVNA PRODAJA POLJOPRIVREDNOG DOBRA LUG?


Uvidom u godišnji obračun Proračuna Zadarske županije za 1998. godinu, Službeni glasnik br. 5, od 23. srpnja 1999. godine utvrđeno je da Zadarska županija nema nikakvih prihoda od prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

Iste godine (1998. godine) Zadarska županija objavila je javni natječaj u Vjesniku o prodaji državnog poljoprivrednog dobra Lug (36 hektara oranica) u općini Poličnik, a kojega je kupio Ivan Strika i koje je bilo u posjedu Farme Bokanjac, a na kojem se proizvodilo povrće.

Postavlja se pitanje je li Zadarska županija izdala Ivanu Striki  fiktivnu potvrdu da su izmirene sve obveze i da se može uknjižiti na poljoprivredno dobro Lug čime je oštećena Republika Hrvatska za više milijuna kuna. Pitanje se postavlja iz razloga što u godišnjem obračunu Proračuna Zadarske županije za 1998. godinu nema nikakvih prihoda od prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države kada je i bila prodaja Poljoprivrednog dobra Lug.


Natječaj prodaje poljoprivrednog dobra Lug je bio namještaljka


Posljedice koje je izazvala vladajuća stranka u općini Poličnik na čelu s Davorom Lončarom zadnjih dvadeset godina su zapuštena i neobrađena polja, što se očituje preko ogromnog poljoprivrednog imanja Lug gdje je moglo biti zaposleno oko 100 ljudi u proizvodnji povrća i drugih poljoprivrednih kultura.

Pojedinci Hrvati su bez srama samo zbog osobnih koristi, pomoću „kumova“ u Zadarskoj županiji, kupili zemljišta s ciljem da ih preprodaju za desetke puta skuplje. Tako je u općini Poličnik Ivan Strika kupio 1998. godine ogromno imanje Lug (36 hektara oranica) koje je bilo u posjedu farme Bokanjac, a na kojem se proizvodilo povrće.
Farma Bokanjac je bila pravni sljednik bivšeg Poljoprivrednog kombinata Zadar koji je bio uzor za poljoprivrednu proizvodnju u Zadarskoj županiji, a imao je 1990. godine 1989 (tisuću devetsto osamdeset devet) zaposlenih radnika.

Prošlo je više od 15 godina od završetka rata, ali i dalje je neobrađeno poljoprivredno dobro Lug koje je u pretvorbi privatizirano pod nerazjašnjenim okolnostima. Kriminalne skupine iskorištavale su tadašnje stanje ulazi li poljoprivredno dobro Lug u pretvorbu ili ne.  U toj atmosferi vodilo ih je samo jedno: tko ugrabi više – bolje kotira.

Imovina poljoprivrednog dobra Lug je znatno umanjena što znači da su nekretnine došle u ruke određenih pojedinaca bez ikakvog pravnog temelja i da su prodavane u bescjenje. Prodaja navedenog zemljišta išla je preko Ministarstva poljoprivrede, a kupoprodajni ugovor sa Strikom potpisao je bivši župan Zadarske županije Šime Prtenjača, 1998. godine.  

Zbog navedenog «mešetarenja» sa zemljištem, Farma Bokanjac (otišla u stečaj) je tada podnijela tužbu u kojoj je tražila ništavost natječaja i ugovora o kupoprodaji. Zemljište su prodali za 2 kn/m2 iako je cijena u to vrijeme bila najmanje 6 DEM po m2.

Čitav natječaj je bio namještaljka određenih pojedinaca kojim su prekršena prava tvrtke Farma Bokanjac koja je bila pravni sljednik bivšeg  Poljoprivrednog kombinata Zadar u čijem se posjedu nalazilo i poljoprivredno imanje Lug.

Zadarska županija, na čijem je čelu bio župan Šime Prtenjača, objavila je javni natječaj u Vjesniku, želeći na taj način prikriti tu informaciju, u čemu je uspjela, što je također očito bio dio dogovorenog scenarija.

Kupac zemljišta izabran je prije raspisivanja natječaja, a Striki su elaborat izradili pojedinci iz županijskih ureda Zadarske županije. Isti su vrlo dobro znali čija se imovina nalazi na zemljištu Luga i kakva je vrijednost toga poljoprivrednog dobra, a ipak su izrežirali čitavu prodaju.

Župan Šime Prtenjača i  načelnik općine Poličnik Davor Lončar u javnosti su prezentirali da se protive prodaji navedenog državnog poljoprivrednog imanja, a u stvarnosti su bili za njegovu prodaju. Osim što su obnašali navedene funkcije, pripadali su i istoj stranci HDZ-u koja je bila vodeća stranka u Hrvatskoj, Zadarskoj županiji i općini Poličnik kada su na kriminalan način prodali poljoprivredno imanje Lug koje je i dalje neobrađeno. Isti sada, da bi zavarali javnost, prozivaju jedni druge, a Lug je i dalje u korovu.

Sve aktivnosti oko prodaje imanja Lug vodila je Komisija za davanje u zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta Zadarske županije. Općina Poličnik i Općinski odbor HDZ-a, tada na čelu s Lukom Skazlićem, slali su razne podneske Zadarskoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede u vezi prodaje te im je Ministarstvo dalo odgovor da se o svim nejasnoćama glede navedenog predmeta obrate na suradnju navedenoj Komisiji i Uredu  za imovinsko-pravne poslove u Zadru.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a tada je bio Šime Prtenjača. Sve su iscenirali i sada se izvlače da nitko nije kriv. Međutim, ustavne odredbe definirale su da pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarjevaju, a što se odnosi i na poljoprivredno imanje Lug.

Propadanje poljoprivredne proizvodnje na području općine Poličnik ekonomska je trauma što je posljedica uništenja poljoprivrednog dobra Lug, Baštica i dr. koja su trebala biti okosnica poljoprivredne proizvodnje u općini Poličnik.

Posljedica takve vladavine je velika nezaposlenost u općini  Poličnik što općinski vlastodršci žele prikriti raznim smicalicama. Sada je u općini nezaposleno 278 osoba, a od toga 24 s višom i visokom stručnom spremom te s time općina ima najveću stopu nezaposlenosti u Zadarskoj županiji.

U OPĆINI  POLIČNIK  1310  BIRAČA VIŠKA


Pozivamo nadležne institucije Republike Hrvatske da procesuiraju sve aktere u općini Poličnik,  izborna povjerenstva i biračke odbore općine Poličnik koji su namještali lokalne izbore 2009. godine i parlamentarne izbore 2011. godine u općini Poličnik preko viška birača. Općina Poličnik  ima više  birača nego stanovnika.

Općinsko  izborno povjerenstvo, 2009. godine, općine Poličnik utvrdilo je da općina Poličnik ima ukupno 4478 birača i da je glasovalo 1930 birača, od čega je bilo 1877 važećih glasova, dok je nevažećih listića bilo 53.  Prema popisu stanovništva 2001. godine općina Poličnik imala je 4664 stanovnika, a od toga osoba mlađih od 18 godina 1244 ili 28,05 %.
Dakle, imala je 2009. godine 1058 birača viška

Izborno povjerenstvo općine Poličnik za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, 2011. godine, utvrdilo je da općina ima 4514 birača. Ukupno je glasovalo 2370 birača, od čega je bilo 2280 važećih, dok je nevažećih listića bilo 90. Prema popisu stanovništva 2011. godine općina Poličnik imala je 4448 stanovnika, a ako odbijemo osobe mlađe od 18 godina, ispada da je općina Poličnik 2011. godine imala 1310 birača viška. Postavljamo pitanje tko može dobiti ovakve izbore sa ovolikim brojm viška birača samo u jednoj maloj općini, a gdje su druge općine, gradovi i županije u RH.

U općini Poličnik je zamjećen i veliki postotak nevažećih listića.

Na sljedeći se način namještaju izbori u općini Poličnik:

1. Po pojedinim naseljima netko drugi glasa u ime ljudi koji su u inozemstvu ili u ime građana koji ne izlaze na izbore. Ubaci se više zaokruženih listića za određene osobe koje uopće ne izlaze na izbore.

2. Na dan izbora kontroliraju se  biračka mjesta i listići, a kada se biračka mjesta zatvore, preko određenih skupina kontroliraju i brojenje glasova te podmeću da bude i nevažećih listića. Kod brojenja glasova odlučuju tko će proći, a tko ne.

3. Županijsko, gradsko i općinsko izborno povjerenstvo oglušuje se na nepravilnosti ili ne želi vidjeti. Pojedini predsjednici Županijskih i Općinskih sudova u funkciji su pretežito takvih radnji iz razloga što su politički imenovani na takve funkcije.

Srpska  zastava već tri dana stoji na službenim web stranicama općine Poličnik

Uklonite srpsku zastavu sa službene web stranice hrvatske općine Poličnik koju ne brišete već tri dana, a kojom ubirete poene.

Prozirni trikovi, obmana i licemjernost vlastodržaca općine Poličnik očituju se i preko postavljenih slika generala Ante Gotovine na nadvožnjacima u Poličniku i Murvici, a isti su kao zastupnici HDZ-a Antu Gotovinu transferirali u Haag, a druge branitelje – bojovnike osudili u Hrvatskoj.

Opet na proziran način sakupljate poene za predstojeće lokalne izbore.

P.S. Nakon što je SHZ izvjestio hrvatsku javnost da se ukloni srpska zastava sa službene web stranice hrvatske općine Poličnik, koja je stajala tri dana na navedenoj službenoj stranici, ista je uklonjena. Zašto su vlastodršci općine Poličnik toliko dugo čekali da se ukloni? Da SHZ nije dao priopćenje, još je ne bi obrisali.



NAJVIŠE NEPRAVILNOSTI U OPĆINI POLIČNIK


Državni ured za reviziju utvrdio je nepravilnosti i propuste u općini Poličnik za 2010. godinu. Odgovorna osoba za izvršenje proračuna je Davor Lončar, načelnik općine Poličnik.

Utvrđene su sljedeće nepravilnosti i propusti:

1. Do konca 2010. godine općina Poličnik nije uspostavila i razvila financijsko upravljanje i kontrole u skladu s propisima koji uređuju ovo područje. Nije donesen plan uspostave financijskog upravljanja i kontrola, što nije u skladu s odredbom članka 8. Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru.
Godišnje izvješće o sustavu financijskog upravljanja i kontrola nije sastavljeno, što nije u skladu s odredbom članka 16. Pravilnika o provedbi financijskog upravljanja i kontrola u javnom sektoru.
Prema odredbi članka 7. Zakona o fiskalnoj odgovornosti (Narodne novine 139/10), čelnik je odgovoran za zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te za za učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrola u okviru proračuna, o čemu  je obvezan za 2011. godinu sastaviti izjavu o fiskaloj odgovornosti i dostaviti je Ministarstvu financija koje provjerava njezin sadržaj.

2. U glavnoj knjizi evidentirana su potraživanja za prihode poslovanja u iznosu 1.354.512,00 kn, umjesto u iznosu 2.536.872,00 kn, što je za 1.181.360,00 kn manje od stvarnih potraživanja.
Prema odredbi članka 5. Pravilnika o proračunskom računovodstvu i računskom planu (Narodne novine 27/05 i 127/07) koji se primjenjivao za računovodstveno evidentiranje za 2010. godinu, proračun je u svom knjigovodstvu obvezan osigurati podatke pojedinačno po vrstama prihoda i primitaka, rashoda i izdataka kao i o stanju imovine, obveza i vlastitih izvora.

3. Godišnji popis imovine i obveza za 2010. godinu nije obavljen na propisani način.
Popisana je nefinancijska imovina pri čemu su podaci o popisu  iskazani u naturalnim, ali ne i u  novčanim izrazima. Popisani su i novac u banci i blagajni te dio potraživanja za odvoz komunalnog otpada i komunalnu naknadu, dok depoziti, udjeli u glavnici, potraživanja za izgradnju grobnica, općinske poreze, komunalni doprinos, koncesije i zakup poslovnog prostora te obveze nisu popisani.
Odredbom članka 15. Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu propisano je da se popis imovine i obveza mora sastaviti na kraju svake poslovne godine sa stanjem na datum bilance. Podaci o popisu unose se pojedinačno u naturalnim i novčanim izrazima u popisne liste. Popisne liste su knjigovodstvene isprave čiju vjerodostojnost potpisima potvrđuju članovi povjerenstva za popis.

4.  Prihodi od komunalne naknade ostvareni su u iznosu 492.488,00 kn. Jedinstveni upravni odjel je rješenja o obvezi, iznosu i načinu plaćanja komunalne naknade donio za pravne osobe, dok za fizičke osobe rješenja nisu donesena, a naknada se naplaćuje 5,00 kn po stambenom objektu na temelju Odluke o komunalnoj naknadi iz 2009. godine.
Prema odredbama članaka 22., 23., i 24 Zakona o komunalnom gospodarstvu (narodne novine 26/03 – pročišćeni tekst, 82/04, 110/04, 178/04, 38/09., 79/09 i 49/11) komunalnu naknadu plaćaju vlasnici, odnosno korisnici stambenog, poslovnog i garažnog prostora, građevinskog zemljišta, rješenje donosi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave u čijem su djelokrugu poslovi komunalnog gospodarstva, a rješenjem se utvrđuje visina komunalne naknade po m2 obračunske površine, obračunska površina i mjesečni iznos komunalne naknade.

5. Prihodi od naknada za odvoz komunalnog otpada ostvareni su u iznosu 190.055,00 kn. Prikupljena sredstva od naknada za odvoz komunalnog  otpada nisu prihod općine Poličnik jer je odredbom članka 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu propisano da se sredstva za obavljanje komunalne djelatnosti u dijelu koji se odnosi na sakupljanje i odvoz komunalnog otpada osiguravaju iz cijene usluge koju utvrđuje isporučitelj usluge, a obveznik plaćanja je vlasnik nekretnina koji cijenu komunalne usluge plaća isporučitelju usluge.

6. Isplaćena masa sredstava za plaće je veća od dozvoljene.
Prema zakonskim odredbama dozvoljena masa sredstava za isplatu plaća je iznosila 1,586.528,00 kn (što je 20,0% od osnovice 7.932.638,00 kn), a isplaćeno je 2.092.578,00 kn ili 26,4% od osnovice. Navedeno nije u skladu s odredbom članka 14, Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

7. Rashodi za održavanje komunalne infrastrukture izvršeni su u iznosu 1.330.255,00 kn (javnu rasvjetu, održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih putova, deratizaciju i dezinsekciju, održavanje groblja, i sanaciju divljih deponija). Općina nije donijela odluku kojom je trebalo odrediti komunalne djelatnosti od lokalnog značenja u skladu s odredbom članka 3. Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Izvješća o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture i programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture nisu podnesena općinskom vijeću.
Prema odredbama članka 28. stavka 4 . i članka 30. stavka 5. Zakona o komunalnom gospodarstvu izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave dužno je do kraja ožujka svake godine predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave podnijeti izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture i programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture

Također u program održavanja komunalne infrastrukture stavili su osim komunalnih djelatnosti (održavanja groblja i javnih površina) i  druge djelatnosti kao što su održavanje opreme, održavanja domova i mrtvačnica, sportske dvorane, odvoz komunalnog otpada (kućnog otpada) te protupožarnu i civilnu zaštitu koje ne spadaju u komunalne djelatnosti propisane odredbom članka 22. stavka 1. Zakona.

8. Rashodi za održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih putova izvršeni su u iznosu 575.308,00 kn, a odnose se na nabavu i prijevoz materijala (tampon, tucanik, agregat) te usluge iskopa poljskih putova. Poslovi održavanja povjereni su raznim pravnim i fizičkim osobama bez provedbe prikupljanja ponuda ili javnog natječaja.
Prema odredbi članka 15. Zakona o komunalnom gospodarstvu predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave određuje komunalne djelatnosti čije se obavljanje može povjeriti pravnoj i fizičkoj osobi na temelju pisanog ugovora, te utvrđuje uvjete i mjerila za provedbu prikupljanja ponuda ili javnog natječaja za njihovo povjeravanje.

9. Općina je u 2010. godini provela osam postupaka javne nabave od čega dva otvorena te šest pregovaračkih postupaka  javne nabave bez prethodne objave u skladu s  odredbama Zakona o javnoj nabavi. Po provedenim postupcima s odabranim ponuditeljima zaključila je ugovore u vrijednosti 15.297.933,00 kn.

Poslano

1.    Predsjedniku Hrvatske
2.    Vladi Republike Hrvatske
3.    Ministarstvu unutarnjih  poslova RH
4.    Državnom odvjetništvu RH
5.    USKOK-u



U Poličniku, 5. listopada  2012. godine

                                    

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

Nema komentara:

Objavi komentar