četvrtak, 27. rujna 2012.

FIKTIVNA PRODAJA POLJOPRIVREDNOG DOBRA LUG?


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


FIKTIVNA PRODAJA POLJOPRIVREDNOG DOBRA LUG?




Uvidom u godišnji obračun Proračuna Zadarske županije za 1998. godinu, Službeni glasnik br. 5, od 23. srpnja 1999. godine utvrđeno je da Zadarska županija nema nikakvih prihoda od prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

Iste godine (1998. godine) Zadarska županija objavila je javni natječaj u Vjesniku o prodaji državnog poljoprivrednog dobra Lug (36 hektara oranica) u općini Poličnik, a kojega je kupio Ivan Strika i koje je bilo u posjedu Farme Bokanjac, a na kojem se proizvodilo povrće.

Postavlja se pitanje je li Zadarska županija izdala Ivanu Striki  fiktivnu potvrdu da su izmirene sve obveze i da se može uknjižiti na poljoprivredno dobro Lug čime je oštećena Republika Hrvatska za više milijuna kuna. Pitanje se postavlja iz razloga što u godišnjem obračunu Proračuna Zadarske županije za 1998. godinu nema nikakvih prihoda od prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države kada je i bila prodaja Poljoprivrednog dobra Lug.


Natječaj prodaje poljoprivrednog dobra Lug je bio namještaljka


Posljedice koje je izazvala vladajuća stranka u općini Poličnik na čelu s Davorom Lončarom zadnjih dvadeset godina su zapuštena i neobrađena polja, što se očituje preko ogromnog poljoprivrednog imanja Lug gdje je moglo biti zaposleno oko 100 ljudi u proizvodnji povrća i drugih poljoprivrednih kultura.

Pojedinci Hrvati su bez srama samo zbog osobnih koristi, pomoću „kumova“ u Zadarskoj županiji, kupili zemljišta s ciljem da ih preprodaju za desetke puta skuplje. Tako je u općini Poličnik Ivan Strika kupio 1998. godine ogromno imanje Lug (36 hektara oranica) koje je bilo u posjedu farme Bokanjac, a na kojem se proizvodilo povrće.
Farma Bokanjac je bila pravni sljednik bivšeg Poljoprivrednog kombinata Zadar koji je bio uzor za poljoprivrednu proizvodnju u Zadarskoj županiji, a imao je 1990. godine 1989 (tisuću devetsto osamdeset devet) zaposlenih radnika.

Prošlo je više od 15 godina od završetka rata, ali i dalje je neobrađeno poljoprivredno dobro Lug koje je u pretvorbi privatizirano pod nerazjašnjenim okolnostima. Kriminalne skupine iskorištavale su tadašnje stanje ulazi li poljoprivredno dobro Lug u pretvorbu ili ne.  U toj atmosferi vodilo ih je samo jedno: tko ugrabi više – bolje kotira.

Imovina poljoprivrednog dobra Lug je znatno umanjena što znači da su nekretnine došle u ruke određenih pojedinaca bez ikakvog pravnog temelja i da su prodavane u bescjenje. Prodaja navedenog zemljišta išla je preko Ministarstva poljoprivrede, a kupoprodajni ugovor sa Strikom potpisao je bivši župan Zadarske županije Šime Prtenjača, 1998. godine.  

Zbog navedenog «mešetarenja» sa zemljištem, Farma Bokanjac (otišla u stečaj) je tada podnijela tužbu u kojoj je tražila ništavost natječaja i ugovora o kupoprodaji. Zemljište su prodali za 2 kn/m2 iako je cijena u to vrijeme bila najmanje 6 DEM po m2.

Čitav natječaj je bio namještaljka određenih pojedinaca kojim su prekršena prava tvrtke Farma Bokanjac koja je bila pravni sljednik bivšeg  Poljoprivrednog kombinata Zadar u čijem se posjedu nalazilo i poljoprivredno imanje Lug.

Zadarska županija, na čijem je čelu bio župan Šime Prtenjača, objavila je javni natječaj u Vjesniku, želeći na taj način prikriti tu informaciju, u čemu je uspjela, što je također očito bio dio dogovorenog scenarija.

Kupac zemljišta izabran je prije raspisivanja natječaja, a Striki su elaborat izradili pojedinci iz županijskih ureda Zadarske županije. Isti su vrlo dobro znali čija se imovina nalazi na zemljištu Luga i kakva je vrijednost toga poljoprivrednog dobra, a ipak su izrežirali čitavu prodaju.

Župan Šime Prtenjača i  načelnik općine Poličnik Davor Lončar u javnosti su prezentirali da se protive prodaji navedenog državnog poljoprivrednog imanja, a u stvarnosti su bili za njegovu prodaju. Osim što su obnašali navedene funkcije, pripadali su i istoj stranci HDZ-u koja je bila vodeća stranka u Hrvatskoj, Zadarskoj županiji i općini Poličnik kada su na kriminalan način prodali poljoprivredno imanje Lug koje je i dalje neobrađeno. Isti sada, da bi zavarali javnost, prozivaju jedni druge, a Lug je i dalje u korovu.

Sve aktivnosti oko prodaje imanja Lug vodila je Komisija za davanje u zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta Zadarske županije. Općina Poličnik i Općinski odbor HDZ-a, tada na čelu s Lukom Skazlićem, slali su razne podneske Zadarskoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede u vezi prodaje te im je Ministarstvo dalo odgovor da se o svim nejasnoćama glede navedenog predmeta obrate na suradnju navedenoj Komisiji i Uredu  za imovinsko-pravne poslove u Zadru.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a tada je bio Šime Prtenjača. Sve su iscenirali i sada se izvlače da nitko nije kriv. Međutim, ustavne odredbe definirale su da pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarjevaju, a što se odnosi i na poljoprivredno imanje Lug.

Propadanje poljoprivredne proizvodnje na području općine Poličnik ekonomska je trauma što je posljedica uništenja poljoprivrednog dobra Lug, Baštica i dr. koja su trebala biti okosnica poljoprivredne proizvodnje u općini Poličnik.

Posljedica takve vladavine je velika nezaposlenost u općini  Poličnik što općinski vlastodršci žele prikriti raznim smicalicama. Sada je u općini nezaposleno 278 osoba, a od toga 24 s višom i visokom stručnom spremom te s time općina ima najveću stopu nezaposlenosti u Zadarskoj županiji.



Poslano

1.    Predsjedniku Hrvatske
2.    Vladi Republike Hrvatske
3.    Ministarstvu financija RH
4.    Ministarstvu poljoprivrede RH
5.    Ministarstvu unutarnjih  poslova RH
6.    Državnom odvjetništvu RH
7.    USKOK-u


U Poličniku, 27. rujna  2012. godine

                                    

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

Nema komentara:

Objavi komentar