utorak, 25. rujna 2012.

Natječaj prodaje poljoprivrednog dobra Lug je bio namještaljka


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Natječaj prodaje poljoprivrednog dobra Lug je bio namještaljka



Poljoprivredno dobro Lug

Posljedice koje je izazvala vladajuća stranka u općini Poličnik na čelu s Davorom Lončarom zadnjih dvadeset godina su zapuštena i neobrađena polja, što se očituje preko ogromnog poljoprivrednog imanja Lug gdje je moglo biti zaposleno oko 100 ljudi u proizvodnji povrća i drugih poljoprivrednih kultura.

Pojedinci Hrvati su bez srama samo zbog osobnih koristi, pomoću „kumova“ u Zadarskoj županiji, kupili zemljišta s ciljem da ih preprodaju za desetke puta skuplje. Tako je u općini Poličnik Ivan Strika kupio 1998. godine ogromno imanje Lug (36 hektara oranica) koje je bilo u posjedu farme Bokanjac, a na kojem se proizvodilo povrće.

Farma Bokanjac je bila pravni sljednik bivšeg Poljoprivrednog kombinata Zadar koji je bio uzor za poljoprivrednu proizvodnju u Zadarskoj županiji, a imao je 1990. godine 1989 (tisuću devetsto osamdeset devet) zaposlenih radnika.

Prošlo je više od 15 godina od završetka rata, ali i dalje je neobrađeno poljoprivredno dobro Lug koje je u pretvorbi privatizirano pod nerazjašnjenim okolnostima. Kriminalne skupine iskorištavale su tadašnje stanje ulazi li poljoprivredno dobro Lug u pretvorbu ili ne.  U toj atmosferi vodilo ih je samo jedno: tko ugrabi više – bolje kotira.

Imovina poljoprivrednog dobra Lug je znatno umanjena što znači da su nekretnine došle u ruke određenih pojedinaca bez ikakvog pravnog temelja i da su prodavane u bescjenje. Prodaja navedenog zemljišta išla je preko Ministarstva poljoprivrede, a kupoprodajni ugovor sa Strikom potpisao je bivši župan Zadarske županije Šime Prtenjača, 1998. godine.  

Zbog navedenog «mešetarenja» sa zemljištem, Farma Bokanjac (otišla u stečaj) je tada podnijela tužbu u kojoj je tražila ništavost natječaja i ugovora o kupoprodaji. Zemljište su prodali za 2 kn/m2 iako je cijena u to vrijeme bila najmanje 6 DEM po m2.

Čitav natječaj je bio namještaljka određenih pojedinaca kojim su prekršena prava tvrtke Farma Bokanjac koja je bila pravni sljednik bivšeg  Poljoprivrednog kombinata Zadar u čijem se posjedu nalazilo i poljoprivredno imanje Lug.

Zadarska županija, na čijem je čelu bio župan Šime Prtenjača, objavila je javni natječaj u Vjesniku, želeći na taj način prikriti tu informaciju, u čemu je uspjela, što je također očito bio dio dogovorenog scenarija.

Kupac zemljišta izabran je prije raspisivanja natječaja, a Striki su elaborat izradili pojedinci iz županijskih ureda Zadarske županije. Isti su vrlo dobro znali čija se imovina nalazi na zemljištu Luga i kakva je vrijednost toga poljoprivrednog dobra, a ipak su izrežirali čitavu prodaju.

Župan Šime Prtenjača i  načelnik općine Poličnik Davor Lončar u javnosti su prezentirali da se protive prodaji navedenog državnog poljoprivrednog imanja, a u stvarnosti su bili za njegovu prodaju. Osim što su obnašali navedene funkcije, pripadali su i istoj stranci HDZ-u koja je bila vodeća stranka u Hrvatskoj, Zadarskoj županiji i općini Poličnik kada su na kriminalan način prodali poljoprivredno imanje Lug koje je i dalje neobrađeno. Isti sada, da bi zavarali javnost, prozivaju jedni druge, a Lug je i dalje u korovu.

Sve aktivnosti oko prodaje imanja Lug vodila je Komisija za davanje u zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta Zadarske županije. Općina Poličnik i Općinski odbor HDZ-a, tada na čelu s Lukom Skazlićem, slali su razne podneske Zadarskoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede u vezi prodaje te im je Ministarstvo dalo odgovor da se o svim nejasnoćama glede navedenog predmeta obrate na suradnju navedenoj Komisiji i Uredu  za imovinsko-pravne poslove u Zadru.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a tada je bio Šime Prtenjača. Sve su iscenirali i sada se izvlače da nitko nije kriv. Međutim, ustavne odredbe definirale su da pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne zastarjevaju, a što se odnosi i na poljoprivredno imanje Lug.

Propadanje poljoprivredne proizvodnje na području općine Poličnik ekonomska je trauma što je posljedica uništenja poljoprivrednog dobra Lug, Baštica i dr. koja su trebala biti okosnica poljoprivredne proizvodnje u općini Poličnik.

Posljedica takve vladavine je velika nezaposlenost u općini  Poličnik što općinski vlastodršci žele prikriti raznim smicalicama. Sada je u općini nezaposleno 278 osoba, a od toga 24 s višom i visokom stručnom spremom te s time općina ima najveću stopu nezaposlenosti u Zadarskoj županiji.

Zadarska županija, na čijem je čelu bio župan Šime Prtenjača, objavila je javni natječaj u Vjesniku, želeći na taj način prikriti tu informaciju, u čemu je uspjela, što je također očito bio dio dogovorenog scenarija.


Poslano

1.    Predsjedniku Hrvatske
2.    Vladi Republike Hrvatske
3.    Ministarstvu poljoprivrede
4.    Ministarstvu unutarnjih  poslova RH
5.    Državnom odvjetništvu RH
6.    USKOK-u


U Poličniku, 25. rujna  2012. godine

                                    

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

Nema komentara:

Objavi komentar