četvrtak, 11. listopada 2012.

POSLOVNE ZONE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI MORAJU VRATITI ULOŽENI NOVAC DRŽAVI U KOJIMA SE NE PROIZVODI


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



POSLOVNE ZONE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI MORAJU VRATITI ULOŽENI NOVAC DRŽAVI  U KOJIMA SE NE PROIZVODI


Učestalo presjecanje praznih vrpci

Prostornim planovima općina Zadarske županije predviđeno je preko 74 poslovne zone da bi se u istim moglo zaposliti milijun djelatnika, a  cijela Zadarska županija ima 170.398 stanovnika.
Većina općina u navedenoj županiji, ali i drugdje, preživljava rasprodajom prostora u zonama koje im je središnja država prenijela u vlasništvo bez naknade.

U poslovnim zonama nije otvoren niti jedan proizvodni pogon, već samo skladišta koja zjape prazna i u kojima nema zaposlenih. Nekontrolirano su bačena sredstva od više stotina milijuna kuna.
U Zadarskoj županiji već postoji infrastruktura  i objekti bivših društvenih poduzeća te su mogli usmjeriti sredstva od poslovnih zona i otvoriti nekoliko desetaka proizvodnih pogona i ne bi na području Zadarske županije bilo nezaposlenih

Središnja država je u uređenje tih zona ulupala ogromna financijska sredstva kojima se također gubi svaki nadzor i trag. Besramno je da se u investicije, kao što su projekti zona, izgubi svaki trag uložena novca poreznih obveznika. Država je u zone bez nadzora uložila zemljište i financijska sredstva za uređenje.

Lokalne samouprave bez ikakve strategije razvoja mijenjaju svoje prostorne planove samo radi rezervacije prostora za poslovne  i druge zone za gospodarsku i inu djelatnost bez ikakva smisla i potrebe za razvoj.

Kakav razvoj, kakve gospodarske djelatnosti koje grane razvoja -  proizvodnja, prerada, turizam i drugo, nije nužno nikome na razini centralne države objašnjavati jer ista nema strategije.
Koliki prostor i s kakvim populacijskim resursima raspolažu pojedine lokalne samouprave, nitko nikoga nije propitivao.

Ukupan prostor rezerviran za zone u prostornim planovima općina Zadarske županije prelazi 2.400 hektara (dvije tisuće četiri stotine hektara) ili 24.000.000,00 metara kvadratnih   (dvadeset četiri milijuna metara kvadratnih). Ovdje pak nisu predviđeni i prostori namijenjeni ugostiteljstvu, turizmu i golfu. 

Prostor zona je šest puta veći od obrađivanog polja vranskog bazena ili dvanaest puta veći od Bokanjačkog blata (polja). Kad se navedeni prostor podijeli s brojem nezaposlenih Zadarske županije, to ispada 2.259 metara kvadratnih po nezaposlenom. Dajmo nezaposlenima zemljište navedeno u zonama i svi će potpisati trajno brisanje iz evidencije nezaposlenih!

Nužno je potrebno na razini središnje države utvrditi strategiju razvoja sagledavajući sve resurse prostora i ljudi i izvršiti reviziju prostornih planova, a prostore za poslovne zone uskladiti sa stvanim potrebama. Hitno izvršiti redukciju broja lokalnih samouprava primjerenu tržišnom opstanku i potrebama društva.
Također treba provjeriti i ispitati sve do sada realizirane poslovne zone kako razvojnim učinkom, tako i koruptivnim i nezakonitim radnjama.


Poslano

1.    Predsjedniku Hrvatske
2.    Vladi Republike Hrvatske
3.     Ministarstvu poduzetništva i obrta RH


U Zadru, 11. listopada 2012. godine




STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

Nema komentara:

Objavi komentar