subota, 29. prosinca 2012.

KUPOVANJE POLITIČKIH STRANAKA U ZADRU


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



KUPOVANJE POLITIČKIH STRANAKA U ZADRU



DESET POLITIČKIH STRANAKA U GRADU ZADRU DOBILO NA KORIŠTENJE POSLOVNI PROSTOR BEZ NAKNADE I PROVEDENOG NATJEČAJA

Grad je prethodnih godina sa šest političkih stranaka zaključio ugovore o korištenju poslovnih prostora na neodređeno vrijeme, a s dvije političke stranke na određeno vrijeme. U 2011. je s jednom te u 2012. s drugom političkom strankom zaključio ugovore na rok pet godina. Plaćanje zakupnine nije  ugovoreno.

Prema odredbi članka 15. Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata (Narodne novine 1/07), koji je bio na snazi do ožujka 2011. i odredbi članka 22. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe (Narodne novine 24/11 i 61/11), koji se primjenjuje od ožujka 2011., između ostaloga, zabranjuje se financiranje političkih stranaka od strane državnih tijela, javnih poduzeća, pravnih osoba s javnim ovlastima, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u kojima Republika Hrvatska, odnosno jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ima udjele ili dionice te javnih i drugih ustanova  u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U skladu s navedenim, davanje poslovnih prostora na korištenje političkim strankama bez naknade, predstavlja nedopušteni način financiranja političkih stranaka.

Poslovni prostori su dani političkim strankama u zakup bez provedenog natječaja, što nije u skladu s odredbama Zakona o zakupu i prodaji poslovnoga prostora (Narodne novine 91/96, 124/97, 174/04 i 38/09), koji se primjenjivao do 15. studenoga 2011., odnosno Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora (Narodne novine 125/11), prema kojima se poslovni prostori u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daju u zakup putem javnog natječaja.



U Zadru, 29. prosinca 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

Nema komentara:

Objavi komentar