petak, 1. travnja 2016.

PREDSTAVKA I UPITI U SVEZI POSLOVNE ZONE ŠOPOT

Grupa građana Benkovca dostavila je Podružnici SHZ-a Zadarske županije dopis pod naslovom PREDSTAVKA I UPITI U SVEZI POSLOVNE ZONE ŠOPOT, koji su dostavljali vijećnicima Grada Benkovca..., a isti dostavljamo hrvatskoj javnosti.

GRUPA GRAĐANA BENKOVCA
Benkovac, 11.siječnja 2016.g.

GRAD BENKOVAC
n/p gradonačelnika Branko Kutija
n/p svim vijećnicima Grada Benkovca

PREDSTAVKA I UPITI U SVEZI POSLOVNE ZONE ŠOPOT




Tvrtka „Strateški plan“ je 2009.godine putem javnog natječaja od Grada Benkovca kupila 350.978 m2 građevinskog zemljišta, po postignutoj cijeni od 21,50 kn/m2 , odnosno za isto je platila 7.546.027,00 kn u „Industrijskoj i poslovnoj zoni Šopot Benkovac“(dalje u tekstu „poslovna zona“).

Je li točno toliko i plaćeno, nije nam poznato, ali je moralo biti jer je gore navedena površina utvrđena prema zemljišno knjižnom stanju u trenutku prijenosa i upisa vlasništva u zemljišne knjige? Dakle, treba provjeriti jeli gornji iznos uplaćen na račun Grada !

Poslovna zona ima sveukupnu površinu 53,23 ha (hektara), dakle, sama tvrtka „Strateški plan“ sa kupljenih 35 hektara automatski je postala 70 postotni njezin vlasnik.

Preostalih 30 posto zemljišta kupile su druge tvrtke, točnije njih 15, no njihovi zemljišni „apetiti“ bili su kudikamo manji, a kreću se u površini parcela od 5.000 m2 do maksimalno 20.000 m2, t.j. sveukupno njih 15 je kupilo cca 170.000 m2 (17 hektara).

Dokaz: Ugovor o prodaji građevinskog zemljišta (Ov.broj:1181/09, od 28.4.2009.) i zemišljno knjižni izvadci, u prilogu.

Naravno da svakom razumnom čovjeku kad dođe do ovakvih podataka „bode oči“ ovih 35 hektara koje je prodano tvrtci Strateški plan“ koja se, člankom 4.Ugovora obvezala taj svoj poslovni plan i provesti. U gore spomenutom članku 4. piše, citiram:

„Kupac se obvezuje u roku od tri godine od dana potpisivanja Ugovora izgraditi objekte koji su predmet Ugovora i natječaja do faze u kojoj će isti biti podobni za stavljanje zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole, što stranke ugovaraju kao bitni uvjet Ugovora.“

Nadalje u članku 5. Ugovora se navodi da kupac preuzima obvezu –zabrane otuđenja nekretnine- sve do dovršetka objekta i ishođenja uporabne dozvole, osim raspoložbi iz čl.473 i čl.550a Zakona o trgovačkim društvima (???).

Zatim se u članku 7.Ugovora posebno još jednom pojašnjava da se zabrana otuđenja ne odnosi ukoliko kupac temeljem spomenutih odredbi -Zakona o trgovačkim društvima- svoju imovinu prenese novim društvima.

Dio rečenice: „osim raspoložbi iz čl.473 i čl.550a Zakona o trgovačkim društvima i cijeli članak 7.Ugovora, su odredbe koje su morale prodavatelju biti „crv sumnje“ u poštenost i dobre namjere kupca.

Međutim, onaj tko je od strane prodavatelja, odnosno Grada, dozvolio i pristao da se gore navedeno stavi u Ugovor, je suučesnik u počinjenju štete prije svega Gradu Benkovcu, a jednako tako suučesnik je u mogućim kriminalnim radnjama i pronevjeri milijunskih iznosa.

Zašto?

Zato jer je kupac odmah iskoristio mogućnost iz članka 7. Ugovora na način da je osnovao novo društvo „RAZVOJ ZEMLJIŠTA BENKOVAC D.O.O.ZAGREB“, i veći dio ugovornih nekretnina u površini od 205.400m2, t.j. 20 ha, je uknjižio na tu svoju novu tvrtku, te upisao hipoteku u iznosu 160.000.000,00 (stošezdesetmilijuna norveških kruna).
Gornji iznos u kunskoj protuvrijednosti iznosi 126.177.859,00 kn, odnosno 16.520.904,11 eura, ukratko rečeno podignut je kredit u iznosu od 16,5 milijuna eura.

Hipoteku na gore navedenim nekretninama je upisala NORSK TILLITSMANN ASA iz Osla Norveška.

Ova poslovna banka ili kreditna institucija (?) koja je dala ovaj kredit će, naravno, biti itekako oštečena ukoliko se isti ne vrati.

Doduše ima još jedna nekretnina u zk.ul.4256 k.o.Zagreb, koja se veže za ovu hipoteku, ali je zanemarivo vrijedna u odnosu na visinu podignutog kredita.

Ukoliko se ovo potvrdi, može se reći da je nekretnina u zk.ul.4256 k.o. Zagreb zajedno sa zemljištem u Šopotu očigledno služila kao paravan (lažni prikaz) sa ciljem podizanja ogromnog kredita, što automatski otvara širok diapazon mogućih kaznenih dijela i kriminalnih radnji, t.j. pronevjere, prijevare, lažiranje bilanci, primanja mita, korupcije, nezakonitog poslovanja, zlouporabe položaja itd, itd..

Međutim, to nas nije briga, neko to rješava onaj tko se bude smatrao oštečenim u tom kreditnom poslovanju, te HNB kao nadzorna banka ili druge nadležne institucije.

Nas interesira, prije svega, radi li se ovdje o prijevari kupca koji je iskoristio „naivnost“ čelnih ljudi u Gradu Benkovcu, ili se pak radi o nezakonitom poslovanju i sklapanju štetnog ugovora, te zlouporabi položaja, a sve na štetu gradske imovine i građana?

Dalje u tekstu će mo pojasniti: Zašto mislimo da je Grad ovim poslom i fiktivnim Ugovorom oštečen?

U natječajnoj dokumentaciji tvrtka -Strateški plan- se obvezala da će izgraditi poslovne kapacitete za skladištenje, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, te veliki distributivni centar i trgovački centar, i u konaćnici zaposliti 300 ljudi.

Dokaz: natječajna dokumentacija i obveze preuzete u članku 3. i 4.Ugovora

Početna cijena zemljišta u poslovnoj zoni „nisko“ je propisana jer se osim kupoprodajne cijene u ugovor obavezno stavljaju i drugi bitni uvjeti koje kupac mora ispuniti, a to je prije svega gradnja poslovnog objekta, rok za dovršenje gradnje, ishođenje uporabne dozvole, penali u slučaju neplaćanja itd.

Međutim, u ovom slučaju od realizacije poslovnog plana tvrtke Strateškog plana i njihovog investiranja u Šopotu, do danas nažalost nema -ama baš ništa-!

Dakle, ne preostaje nam ništa drugo, osim sumnje, da se preko ovog posla „oprao veliki novac“ na način da se jeftino kupilo zemljište u poslovnoj zoni, obećavajući -brda i doline-, a na kraju je „ brk omastio lažni investitor“, a možda i onaj tko mu je to omogućio!

Gospodin Tomislav Radoš koji je u ime tvrtke -Strateški plan -potpisao sa Gradom ovaj predmetni ugovor( 28.4.2009.), nije hrvatskoj javnosti nepoznata osoba. Uostalom o istom su mediji govorili i pisali, a posebno se treba osvrnuti na njegov „poslovni plan“ i pokušaj investiranja u gradu Županji, koji je skoro identičan ovom slučaju.

Isti je savjetnik ministra za gospodarstvo RH , a između ostalog slovi i kao stručnjak za financije i bankarstvo, te je od sječnja1997 do 10 mj. 2001.g. bio Voditelj odjela upravljanja kreditnim rizicima u Unicredit Bank, Zagrebačka banka d.d.

Dakle, čitajući odredbe predmetnog Ugovora i uzimajući u obzir sve što se poslije kupovine desilo, nedvojbeno proizlazi da je direktor tvrtke Strateški plan Tomislav Radoš itekako dobro znao što kupuje i kako se može lako doći do novca.

Međutim, da bi osporio naše sumnje T.Radoš dužan je građanima Benkovca objasniti i odgovoriti, na slijedeća tri pitanja:

- Zašto nije ispoštovao Ugovor i barem počeo graditi poslovne objekte koje se Ugovorom obvezao izgraditi u roku od 3 godine ?
- Zašto i tko je prenio vlasništvo na većem dijelu kupljenih nekretnina na novu tvrtku Razvoj zemljišta Benkovac d.o.o.Zagreb, i kakve su obveze te nove tvrtke prema Gradu Benkovcu u svezi poštivanja Ugovornih obveza, odnosno gradnje poslovnih zgrada u poslovnoj zoni?
- Zašto se novac, koji je nova tvrtka upisom hipoteke podignula, nije niti jedne kune iskoristio u izgradnji poslovnih zgrada, u poslovnoj zoni Šopot?

Gradonačelnik Grada Benkovac da bi otklonio sumnje u ovom predmetu dužan je građanima Benkovca odgovoriti, na slijedeća pitanja:

- Koliko je u novčanom iznosu oštećen Grad Benkovac neispunjenjem ugovornih obveza u ovom slučaju? Nedvojbeno jeste oštećen, jer je potrošio ogromna sredstva za infrastrukturu tog dijela poslovne zone, i zbog toga što je jeftino prodao zemljište, a kupac nije izgradio poslovne objekte, već je Ugovor iskoristio za upis hipoteke i podizanja ogromnog sumnjivog kredita.
- Da li ovaj Ugovor koji predstavlja 70% raspoloživog zemljišta u poslovnoj zoni smeta drugim tvrtkama koje su tkđ. kupile zemljište, u njihovom eventualonom ostvarenju prava na sredstva iz Europskih fondova?
- Hoće li se na sjednici Gradskog vijeća analizirati posljedice ovog Ugovora i tražiti da se isti realizira ili će se ukoliko se utvrdi da nije ispunjen sudskim putem tražiti njegov raskid te naknadu štete koja je njegovim neispunjenjem Gradu prouzročena?

Ukoliko se ništa ne poduzme i nama preko Gradskog vijeća ne odgovori na gore postavljene upite, tražit će mo pokretanje istrage u ovom predmetu, a sve radi zaštite gradske imovine, koja se mora racionalno koristiti i sa istom zakonito postupati, kako u interesu Grada tako i u interesu svih njegovih građana.

NAPOMENA: Predlažemo Gradskom vijeću Grada Benkovca da donese Odluku u kojoj će se naložiti pravnoj službi da sastavi dopis u kojem će se žurno tražiti odgovor na gore postavljena pitanja gospodinu T.Radošu.

S poštovanjem,

Dostavljeno:

- Gradonačelniku i vjećnicima Grada Benkovca
- ODO u Zadru, Franje Tuđmana 35, 23000 Zadar
- USKOK Odsjek Split, Gundulićeva 29A, Split

Nema komentara:

Objavi komentar