ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.

MALVERZACIJE TEŠKE 30 MILIJUNA EURA Slovenski Uskok sumnjiči i bivšu hrvatsku misicu



MALVERZACIJE TEŠKE 30 MILIJUNA EURA Slovenski Uskok sumnjiči i bivšu hrvatsku misicu
 





Vlatki Matić-Pivac već je dvije godine blokirana imovina, ali dosad je još nisu sumnjičili 
Afera Nova kreditna banka Maribor, zbog koje u susjednoj Sloveniji već četiri godine traje istraga zbog sumnje na malverzacije teške oko 30 milijuna eura, a počinjene navodno na području Hrvatske, nedavno se očekivano proširila i na hrvatske državljane. Specijalizirano državno tužiteljstvo Republike Slovenije, pandan hrvatskom USKOK-u, nedavno je mariborskom Okružnome sudu podnijelo zahtjev za proširenje istrage protiv ukupno devet hrvatskih i jednoga slovenskoga državljanina.

Kako smo neslužbeno doznali, istraga je zatražena protiv bivše Miss sporta Hrvatske Vlatke Matić-Pivac, te poduzetnika Tomislava Blagusa, vlasnika tvrtke Multiconsult i KBM Projekt, a čije je prostorije u Zagrebu policija pretraživala još u kolovozu 2012. na osnovi zamolbe slovenskog tužiteljstva. Pod istragom u Sloveniji dosad su se već našli bivši predsjednik Uprave Nove kreditne banke (NKBM) Matjaž Kovačić te još nekoliko članova bivšega menadžmenta banke Manja Skernišak, Igor Šujica i Boris Cekov, a nakon što je revizija 2009. otkrila kako je banka preplaćivala zemljišta na području cijele Hrvatske.

Zbog sumnji da su preplaćeni otkupi zemljišta služili kao paravan za izvlačenje novca, mariborski sud je već prije dvije godine zatražio od hrvatskih sudova blokadu imovine i Blagusa i Matić-Pivac, ali i još niza hrvatskih državljana - zadarskoga poduzetnika Damira Jurjevića, zatim poznatoga šibenskoga maslinara Vinka Gulina i drugih. Među najpoznatijim nekretninama čija je blokada zatražena nalazi se i dio kompleksa predsjedničke rezidencije na Pantovčaku, a na koju se uknjižila tvrtka čiji je vlasnik Vlatka Matić-Pivac.

No, zagrebački Županijski sud odbio je blokirati i dio Pantovčaka nakon što je zaključeno kako je riječ o parceli koja stoji pod posebnom državnom zaštitom te RH već vodi sporove s njezinim vlasnicima, a zbog čega bi dodatna blokada bila suvišna. Međutim, osim što im je bila blokirana imovina, Hrvati nikada do sada nisu bili službeno osumnjičeni. Odvjetnik Vlatke Matić-Pivac Gordan Preglej potvrdio nam je jučer kako zna da je protiv njegove branjenice te još nekoliko osoba pokrenuta istraga, no rekao je kako su od slovenskoga suda zatražili da je se sasluša zamolbenim putem na zagrebačkom sudu, s obzirom na to da živi u Zagrebu.

Nema komentara:

Objavi komentar