ponedjeljak, 12. lipnja 2023.

DOKUMENT SU ISTRAŽILI OBNOVITELJI HPC -a, A NE ALEKSANDAR RADOEV IVANOV

 DOKUMENT SU ISTRAŽILI OBNOVITELJI HPC -a, A NE ALEKSANDAR RADOEV IVANOV




DOSTAVLJAMO DOKUMENT KOJIM JE SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SVIM PRAVOSLAVNIM CRKVAMA PROMIJENILA NAZIVE, KOJI SU BILI GRČKOISTOČNA ILI ISTOČNA PRAVOSLAVNA CRKVA U NAZIV SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA.

DOKUMENT JE ISTRAŽIO OBNOVITELJ HPC- a U DRŽAVNOM ARHIVU U ZADRU mr.sc. MILJENKO MARIĆ, A UZ DOGOVOR OBNOVITELJA DR.SC.ILIJE BARJAŠIĆA. ISTI DOKUMENT OBNOVITELJI I TAJNIŠTVO U ZADRU SU GA DOSTAVILI ALEKSANDRU RADOVU IVANOVU. I GLE ČUDA IVANOV IZDAJE KNJIGU HPC BILA JE, JEST I BITI ĆE I U KNJIZI STAVLJA DOKUMENT NE NAVODEĆI TKO JE ISTRAŽIO NAVEDENI DOKUMENT I TKO MU GA JE DAO, A SAMO DA BI UMANJIO DOPRINOS OBNOVITELJA I TAJNIŠTVA HPC U OBNOVI HPC-a. PRAVI INTELEKTUALCI I ZNANSTVENCI UVIJEK ĆE NAVESTI KAKO SU DOŠLI DO DOKUMENTA, A NE KAO ALEKSANDAR RADOEV IVANOV, KOJI PRIKRIVA KAKO JE DOŠAO DO DOKUMENATA. KNJIGU NIJE DOSTAVIO TAJNIŠTVU HPC-a U ZADRU IZ RAZLOGA ŠTO BI BIO RAZOTKRIVEN.

Dokument iz kojeg je vidljivo da je Ministarstvo unutarnjih dela, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Odelenje za državnu zaštitu, Pov.D.Z.br.5423 od 30. marta 1926. godine u Beogradu izdalo naredbu Velikom Županu splitske oblasti, koji je proslijedio naredbu i Općinskom upraviteljstvu Preko da se ne upotrebljavaju više nazivi grčkoistočna ili istočna pravoslavna crkva, koji su nazivi bili uobičajni pod propalim režimom Austro-Ugarske Monarhije već da se upotrebljava naziv Srpska pravoslavna crkva, naziv koji je ozakonjen Uredbom o Svetom Arhijerejskom Sinodu i Saboru. Dakle, nakon što je stvorena, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca Srpska pravoslavna crkva je na tim područjima svim pravoslavnim crkvama promijenila nazive koji su bili grčkoistočna ili istočna pravoslavna crkva u naziv Srpska pravoslavna crkva.

Nema komentara:

Objavi komentar