nedjelja, 18. veljače 2024.

DESTIMULIRANJE OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA

 

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

  

DESTIMULIRANJE OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA




Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su podnijela zahtjev Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za potporu plaćanja za 2023.godinu nisu dobili nikakvu  potporu iz razloga jer njihova ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva ne iznosi više od 3.000,00 eura bez obzira što imaju minimum od 1 hektara obrađenog poljoprivrednog zemljišta voćnjaka ili neke druge kulture.

Do 2023. godine sva obiteljska obiteljska poljoprivredna gospodarstva  koja su imala najmanje 1 hektar obradive  poljoprivredne kulture imali su potpore bez obzira na ekonomsku veličina poljoprivrednog gospodarstva.

Tu ekonomsku veličinu teško može izračunat  bilo koji nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Zbog kompliciranosti da sami izračunaju ekonomsku velečinu svog obiteljskog poljoprivrednog  gospodarstva, poljoprivrednci se javljaju djelatnicima Ministarstva poljoprivrede po županijama za stručnu podršku razvoju poljoprivrede za izračun ekonomske veličine svog OPG-a. 

OPG-ovi koji imaju zasađene obradive kulture masline, voćnjake..., od najmanje 1 hektar, ali nemaju ekonomsku veličinu više od 3.000,00 eura ostali su bez potpora.

Kako bi isti povećali ekonomsku veličinu djelatnici Ministarstva poljoprivrede savjetuju im da sade povrće ili cvijeće jer da to nosi najveći koeficijent za ekonomsku veličinu. Dok sadnja voćnjaka, maslinika i drugih kultura nose puno manji koeficijent za povećane ekonomske veličine OPG-a.

Tako je na desetke tisuća OPG-a ostalo bez potpora za 2023. godinu i smatramo da je to teško destimuliranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Predlažemo Ministarstvu poljoprivrede da vrati potpore kakve su bile do 2023. godine kada su bili obuhvaćena sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su imala najmanje 1 hektar obradivih poljoprivrednih kultura.

 

Poslano:

 

1.     Ministarstvu poljoprivrede

 

Zadar, 16. veljače 2024.godine

  

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

 

Nema komentara:

Objavi komentar