ponedjeljak, 9. srpnja 2012.

AERODROM STANKOVCI – NEGATIVNI UTJECAJI


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA STANKOVCI

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



AERODROM STANKOVCI – NEGATIVNI UTJECAJI

Planirani projekt imat će izravan utjecaj na stanovnike najbližih naselja, Stankovce, Velim i Banjevce, onečišćenjem zraka, bukom i svjetlom zbog prometa zrakoplova te nepoželjnim vizurama

Iz Zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat za izgradnju aerodroma Stankovci koje je izradila tvrtka Dvokut Ecro d.o.o., mogući su sljedeći negativni utjecaji na prirodu i okoliš:

1. Tijekom izgradnje mogući su negativni utjecaji na tlo i vode.

2. Na području općine Stankovci nema utvrđenih zona sanitarne zaštite

3. Tijekom izgradnje projekta može doći do štetnog utjecaja uslijed nekontroliranog izlijevanja strojnih ulja ili goriva na tlo ili u podzemne vode iz korištene mehanizacije.

4. Buka zrakoplova predstavlja značajan negativan utjecaj na okoliš kao i na općinska naselja (Stankovci, Crljenik, Velim, Banjevci) .

5. Osim na naselja i na ptice, buka zrakoplova negativno će utjecati na ostalu faunu područja (poglavito sisavce).

6. Ravnanjem terena krškog  uzvišenja nastat će trajna i vrlo velika vizualna degradacija u potpunom neskladu s karakterističnim krajobrazom koja se neće moći ublažiti i koja će biti vidljiva iz naselja Stankovci, Budak, Klarići, Velim, Crljenik i Vunićev stan.

7. Negativan utjecaj će biti i tijekom slijetanja i poletanja zrakoplova (6.000 godišnje) zbog buke, za sva naselja koja okružuju lokaciju zahvata.

8. Utjecaj na vizualne značajke krajobraza te utjecaj na doživljaj krajobraza se, također zbog nedostatka svih podataka o zahvatu, okvirno procjenjuje kao veliki.

9. Planirani zahvat imat će izravan utjecaj na stanovnike najbližih naselja, Stankovce, Velim i Banjevce, onečišćenjem zraka, bukom i svjetlom zbog prometa zrakoplova te nepoželjnim vizurama

10. Tijekom izgradnje  aerodroma Stankovci mogući su negativni utjecaji na elemente prometne, elektroenergetske ili telekomunikacijske mreže i može doći do mehaničkog oštećenja elemenata vodoopskrbe i posredno do onečišćenja pitke vode, odnosno oštećenja telekomunikacijskih vodova i kanala, osobito uz zapadni rub područja zahvata gdje se nalaze potencijalno ugroženi dijelovi infrastrukture-županijska cesta Ž6068, unutar čijeg se koridora nalaze postojeći vodoopskrbni cjevovod i magistralni TK vod kao i planirani odvodni kanal s  planiranim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda i lokalni plinovod. 

11. Tijekom radova izvođenja zahvata očekuje se onečišćenje zraka ispušnim plinovima iz mehanizacije koja će se koristiti na gradilištu, te povećanim količinama prašine koja će se dizati u atmosferu tijekom kretanja kamiona, utovara/istovara, transporta i sl.

12. Zbog blizine parka prirode Vransko jezero negativan utjecaj imat će i na potencijalna gnijezdilišta raznih vrsta ptica, ciljeva očuvanja područja ekološke mreže HR1000024 Ravni kotari i HR1000026 Krka i okolno plato.

13. Sudar ptica i zrakoplova.

14. Tijekom izgradnje aerodroma može doći do utjecaja povećanom razinom otpada.

15. Mogući utjecaj opterećenja na okoliš svjetlom može se javiti nepravilnom uporabom vanjske rasvjete, koja štetno djeluje na ljudski vid i uzrokuje osjećaj bliještanja, ugrožava sigurnost u prometu zbog bliještanja, radi neposrednog ili posrednog zračenja svjetlosti prema nebu ometa život i /ili seobu ptica, šišmiša, kukaca i drugih životinja, ugrožava prirodnu ravnotežu na zaštićenim područjima ili zračenjem svjetlosti prema nebu nepotrebno troši električnu energiju.

Poslano

1.   Predsjedniku Hrvatske
2.   Vladi Republike Hrvatske
3.    Ministarstvu zaštite okoliša i prirode
4.    Ministarstvu gospodarstva RH
5.    Ministarstvu poduzetništva i obrta RH
6.    USKOK-u


U Stankovcima, 9. srpnja 2012.godine   

 

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA STANKOVCI

Nema komentara:

Objavi komentar