nedjelja, 8. srpnja 2012.

ZAŠTO GRADONAČELNIK OBROVCA ŠTITI TVRTKU „EKO VELEBIT“?!


ZAŠTO GRADONAČELNIK OBROVCA ŠTITI TVRTKU „EKO VELEBIT“?!


IVAN PETROV: Želimo spriječiti trovanje stanovnika, ali gradonačelnik Ante Župan nas sabotira!



Do tajni i sumnjivih poslova uprave „Eko Velebita“ još uvijek se nije uspjelo prodrijeti, a jedinima koji su imali hrabrosti javno govoriti o opasnim tvarima koje se iz pogona tvrtke za prikupljanje i preradu plastičnog otpada slijevaju se u jezero Štikada i vodotok Ričice, zavezane su ruke.
Tridesetogodišnji Ivan Petrov, dali zbog svoje mladosti ili neprikosnovene građanske hrabrosti, prije dvije je godine javno progovorio o panici koja vlada širim područjem Gračaca, naglim pojavljivanjem zdravstvenih problema tamošnjeg stanovništva koje liječnici ne mogu objasniti, alergijama u djece, te respiratornim problemima i stalnim proljevima i mučninama kod starijih.

 Pojava zdravstvenih problema

Bilo je to dovoljno da čitava pažnja medija i javnosti bude uperena u sumnjivi pogon, unutar kojeg nikada nije pušten nitko doli zaposlenika. I oni su se, kako nam je svojevremeno posvjedočio Petrov, neprestano mijenjali, a kratak radni vijek svakog inženjera koji je zakoračio u tvrtku objasnio je željom uprave da nikada nitko do kraja ne bude upoznat s procesima unutar Eko Velebita.
Možda najalarmantniji moment priče jest realna bojazan da u skoro vrijeme dođe do zagađenja rijeke Zrmanje, obzirom da se voda iz jezera Štikade u sustavu reverzibilne hidroelektrane Obrovac vraća u Zrmanju. 

Zagađenje vode

Upravo zato, Petrov je smatrao da će za potpisivanje peticije za izmještene sporne tvrtke biti zainteresirani ne samo stanovnici Gračaca, nego i Obrovca, kao i grada Zadra čija se voda crpi iz ovog izvora. 
Međutim, iako je bilo potrebno prikupiti 20 tisuća potpisa, da bi se peticija poslala na adresu Vlade RH, u tome nisu uspjeli. 
Najviše iznenađuje, ali i stvara sumnju, to što prikupljanje potpisa građana nije sabotirala ni tvrtka Eko Velebit, ni direktor Slavko Mamić, kao niti bilo koja druga interesna skupina, već sam gradonačelnik Obrovca Ante Župan!
„Nismo mogli organizirati potpisivanje peticije u Obrovcu. Zapeli smo kod dobivanja dozvole za mjesto za potpisivanje peticije. Gradonačelnik nas je par puta odbio, bez nekog obrazloženja. Tu je sve stalo.“ – kaže Ivan Petrov.
Željka Čačko - ZADARSKI REGIONAL




II



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
                                            PODRUŽNICA GRAČAC


    PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


GRADONAČELNIK OBROVCA


Zanešen (opijen) vlašću gradonačelnik grada Obrovca, Ante Župan, nedolično demokratskom ponašanju, ne odgovara na uredan zahtjev za  korištenje javne površine Stranke hrvatskog zajedništva - podružnice Gračac radi potpisivanja peticije u Obrovcu za premještanje pogona za preradu plastičnog otpada «Eko Velebit» iz općine Gračac čije su posljedice moguća zagađenja rijeke Zrmanje.
Peticija se već nekoliko dana potpisuje u općini Gračac koju je potpisalo više stotina mještana Gračac. Ista će se potpisivati diljem Zadarske županije.

Ponašanje gradske vlasti Obrovca podsjeća kako se to činilo neistomišljenicima – opoziciji i prošlih godina.


Poslano


1.    Predsjedniku Hrvatske
2.    Vladi Republike Hrvatske
4.    USKOK-u


U Obrovcu, 9. lipnja 2011. godine
         
                     
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA GRAČAC












Nema komentara:

Objavi komentar