ponedjeljak, 2. studenoga 2015.

INTERNETSKI PORTAL ANTENA ZADAR TENDENCIOZAN I LAŽAN U INFORMIRANJU

INTERNETSKI PORTAL ANTENA ZADAR TENDENCIOZAN I LAŽAN U INFORMIRANJU




Zatražili smo od internetskog portala Antena Zadar da prema Zakonu o medijima objavi demantij informacija, dana 1.11.2015. godine, a koji je tendenciozno i konstrukcijski napisala novinarka Ivona Morović u tekstu po naslovom „SHZ: Narode preko Drine nazivaju vampirima, pravdaju naziv „ustaše“, a na izbore izlaze s Mostom“.

http://www.blog.hr/print/id/1631980537/prema-zakonu-o-medijima-objavite-demantij-informacija-u-vasem-internetskom-portalu-antena-zadar-dana-1112015-godine.html

MEĐUTIM, INTERNETSKI PORTAL ANTENA ZADAR JE DOSTAVIO ODGOVOR SHZ-u U KOJEM NAVODI DA NEĆE OBJAVITI DEMANTIJ INFORMACIJA. TO SVE GOVORI O NJIMA KOLIKO SU TENDENCIOZNI I LAŽNI U INFORMIRANJU.

ODGOVOR ANTENE ZADAR

Poštovani,

zaprimili smo Vaš zahtjev za demantij i moja je dužnost obavijestiti Vas da isti nećemo objaviti.

Naime, članak 42., točka 1. Zakona o medijima jasno propisuje da podnositelj zahtjeva za ispravak informacije mora jasno navesti informaciju, odnosno podatak na koju se ispravak odnosi, što vi niste učinili.

Prema istom članku ovog Zakona, u točki 4. zakonodavac predviđa da glavni urednik između ostaloga može odbiti objaviti demantij ako se traženi ispravak ne odnosi na informaciju na koju se poziva zainteresirana osoba, ako bi objava ispravka bila u suprotnosti sa zakonom i dobrim običajima ili ako u traženom ispravku nisu navedene činjenice niti okolnosti u vezi s navodima o informaciji.

Budući da se niti jednom riječju niste referirali koju točno informaciju iz članka držite netočnom, demantij nismo dužni objaviti. Isto tako, podsjećam Vas da je članak najvećim dijelom sastavljen od citata koji su izravno preuzeti sa bloga Vaše stranke.

Lijep pozdrav,

selma.subotic@antenazadar.hr



Zagreb- Zadar, 2. studenog 2015. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Nema komentara:

Objavi komentar