srijeda, 19. listopada 2016.

Udruženje „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Udruženje „Slobodna općina Zadar u izgnanstvu“


Ovih dana hrvatskim sredstvima informiranja izjave daje Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar, a na upit novinara „ Kakva je vaša suradnja s Francom Luxardom, „gradonačelnikom“ Zadra u egzilu? Esulska „Slobodna općina Zadra u egzilu“ i dalje intezivno djeluje“. 

Villani odgovara „ Uvijek se ističe nekakav „gradonačelnik Zadra“ u egzilu, a takve „gradonačelnike“ u Italiji imaju i Pula, Rijeka, te mnogi manji gradovi. Nije to samo Zadar. Riječ je o najobičnijim udrugama čiji bi se čelnici mogli zvati i predsjednici, ne nužno gradonačelnici. Sve su to nekadašnji stanovnici ovoga grada, te njihovi potomci, koji redovito dolaze u Zadar“.

Uvidom u Statut udruženja Slobodna općina Zadar u izgnanstvu u članku 2. Statuta jedan od ciljeva Udruženja navodi se „ Zahtjevati povratak ove zemlje talijanskoj Domovini u ime povijesti, umjetnosti  i talijanske kulture u Dalmaciji, poštujući slobodu i prava ljudi“. 

Također u navedenom Statutu u članku 10., neposredno nakon proglašavanja izabranih na upravne dužnosti Slobodne općine Zadar, isti potpisuju sljedeću izjavu : „ U ime Zadra i Dalmacije pred našim Barjakom, simbolom našeg starog neukrotivog talijanstva i prisutne boli, obvezujem se da ću poštujući Statut raditi na nastavljanju naših vjekovnih italskih tradicija i za naše neuništivo pravo na izgubljenu zemlju“.

Neka hrvatska javnosti prosudi da li se radi o najobičnijim udrugama, kao što Villani navodi.

U Zadru, 19. listopada 2016. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADARSKE ŽUPANIJE

Nema komentara:

Objavi komentar