subota, 13. siječnja 2024.

NERAZUMNO POSTAVLJANJE VJETRENJAČA U VUKŠIĆU

 

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

 PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

  

                  NERAZUMNO POSTAVLJANJE VJETRENJAČA U VUKŠIĆU


 

Internetski portal 057info objavio je članak pod naslovom: Mještanima Vukšića nad glavama će se vrtjeti vjetroagregati promjera 250 metara?

 Sadašnji prijedlog izmjene i dopune prostornog plana Grada Benkovca  da se vjetrenjače postave blizu kuća u mjestu Vukšić u gradu Benkovca   je nerazuman zbog toga što se radi o kapitalu koji je u sprezi s lokalnom samoupravom, a koji uopće neće voditi računa o mještanima Vukšića . Njihov je cilj zaraditi novac i uopće ih nije briga što će se stanovnici morati iseliti.

Gradnja vjetroelektrana u blizini naselja Vukšića imala bi negativni utjecaj na navedeno stanovništvo, prirodu i okoliš te bi dovela do iseljenja stanovništva. Osim navedenog mještani Vukšića imali bi strašnu buku koju proizvode vjetrenjače. Osim što neće moći spavati, ni njihova stoka neće moći više ići na ispašu, a i signali za mobitel i televiziju bit će ometani i dr.

Hrvatski stručnjaci energetike upozoravaju da će «razvijanje» energetskog sektora biti još gore  ako se prepusti  lokalni političarima  da «razvijaju» energetski sustav iz razloga što isti premalo znaju te se žele dodvoriti stanovnicima, a samo da za njih glasaju.

Projekata s vjetroelektranama je mnogo, zacijelo zbog toga što će na uvozu vjetroelektrana netko dobro zaraditi, pa stoga obmanjuje javnost njihovom velikom snagom (ali ne i proizvedenom el. energijom) i "dostatnošću" za opskrbu stanovnika. Kad bi to bila domaća proizvodnja vjetrenjača, možda bi im se čak moglo dijelom i oprostiti obmanjivanje. Uz to, pričama o obnovljivim izvorima političari dobivaju političke poene (nije to samo kod nas) jer je velika društvena prihvatljivost, ali ne i gospodarstvenost, dodatnih obnovljivih izvora (vjetar, sunce)  za proizvodnju električne energije.

 Stoga uz političare koji premalo znaju i žele se dodvoriti stanovnicima (da za njih glasaju) i njihovo "razvijanje" energetskog sektora, može se očekivati još gore stanje u Hrvatskoj.

  

Zadar, 13. siječnja 2024.godine 

 

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Nema komentara:

Objavi komentar