ponedjeljak, 15. siječnja 2024.

Tvrtka s temeljnim kapitalom od 2.654, 46 eura u Vukšiću bi gradila 17 vjetroelektrana

 

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

  PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Tvrtka s temeljnim kapitalom od 2.654, 46 eura u Vukšiću bi gradila 17 vjetroelektrana

 


Uvid u rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave za zaštitu prirode za planirani zahvat za vjetroelektrane Vukšić podnijela je tvrtka SE Bili brig  d.o.o. za usluge iz Zagreba s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna /  2.654, 46 eura . Osnivači trvtke su   Marko Udiljak iz Lihtenštajna i Ante Merčep iz Katuni, a osoba ovlaštena za zastupanje tvrke je Ana Sakač iz Zagreba. U rješenju se navodi “da se ne može iskljčuti mogućnost značajnih negativnih utjecaja na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže”.

Dakle, tvrtka s temeljnim kapitalom od 2.654, 46 eura bi gradila 17 vjetroelektrana u blizini naselja Vukšić.

Sadašnji prijedlog izmjene i dopune prostornog plana Grada Benkovca da se vjetrenjače postave blizu kuća u mjestu Vukšić u gradu Benkovca je nerazuman zbog toga što se radi o kapitalu koji je u sprezi s lokalnom samoupravom, a koji uopće neće voditi računa o mještanima Vukšića. Njihov je cilj zaraditi novac i uopće ih nije briga što će se stanovnici morati iseliti, a ne isključujemo ni koruptivne radnje. 

Gradnja vjetroelektrana u blizini naselja Vukšića imala bi negativni utjecaj na navedeno stanovništvo, prirodu i okoliš te bi dovela do iseljenja stanovništva. Osim navedenog mještani Vukšića imali bi strašnu buku koju proizvode vjetrenjače. Osim što neće moći spavati, ni njihova stoka neće moći više ići na ispašu, a i signali za mobitel i televiziju bit će ometani i dr.

MO Vukšić i mještani Vukšića nisu imali nikakve informacije do sada o gradnji vjetroelektrana Vukšić, a sve se držalo u tajnosti. Takvo postupanje je i za nadležne institucije za otkrivanje i progon počinitelja kaznenih djela.

Pozivamo Gradsko vijeće Grada Benkovca da ne prihvatiti prostorni plana Grada Benkovca o izgradnji  vjetrenjača, a koje su predviđene blizu kuća u mjestu Vukšić.

Dostavljeno: 

1.Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

 

Zadar, 15. siječnja 2024.godine

 

 STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

 

Nema komentara:

Objavi komentar