četvrtak, 18. siječnja 2024.

ZABRINJAVAJUĆE IZJAVE GRADONAČELNIKA BENKOVCA

 

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

 PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

ZABRINJAVAJUĆE IZJAVE GRADONAČELNIKA BENKOVCA

 


Posebno nas žalosti i zabrinjavaju izjave Tomislava Bulića gradonačelnika Benkovca za izgradnju vjetrelektrana u Vukšiću u kojima navodi “da je po njemu sporna naknada iz obnovljivih izvora energije jedinicama lokalne samouprave i da će vidjeti s investitorima na koji bi način oni gradili vjetrolektrane u Vukšiću ”. Iz  takvih izjava u javnosti isčitava se da gradonačelnik Benkovca staje na stranu interesnih grupa,  a  na uštrb domicilnog stanovništa.

Gradnja vjetroelektrana u Vukšiću trajno bi i nepovratno uništila najvrijednije resurse i netaknutu prirodu na području Vukšića, a iste nemaju gotovo pa nikakav pozitivni učinak na lokalnu sredinu. Vukšićka brda obiluju bogatom florom i predstavljaju staništa divljih životinja i ugroženih ptičjih vrsta. Iste bi devastirale krajolik, a visina stupova bi snažno narušila esteski izgled okoliša.  

Gotovo nemoguće bi bilo razvijati ikakve planove i ideje o razvoju ruralnog i izletničkog turizma kojima brojni mještani Vukšića već razmišljaju, a ne bi bila moguća niti bilo kakva druga gospodarska aktivnost idućih nekoliko desetljeća jer vjetroelektane rastjeruju i uništavaju svaku perspektivu života na tom području.

Podržavamo svaki razvoj, ali priča s vjetroelektranama vodi u jednu  neprihvatljivu krajnost u kojoj će mjesto Vukšić postati tek jedan veliki vjetropark, a s posljedicom da u Vukšiću ostanu samo čevrtaljke s opustjelim mjestom Vukšić.

Neodgovoran pristup gradonačelnika Benkovca ovome egzistencijalnom problemu nešto što je neshvatljivo i neoprostivo.

 

Zadar, 18. siječnja 2024.godine

 

 STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Nema komentara:

Objavi komentar