petak, 8. veljače 2013.

Bivši zaposlenici TIZ-a održali su prosvjedni skup u Zadru ispred bivše tvornice TIZ d.d. pogon Krep – Končaona


Bivši zaposlenici TIZ-a održali su prosvjedni skup u Zadru ispred bivše tvornice TIZ d.d. pogon Krep – Končaona

 



 

Početkom 90-tih godina proizvodnja je modernizirana novom opremom u vrijednosti nekoliko milijuna dolara.

Tvrtka je proizvodila čak i materijal za odore hrvatskih vojnika, a pogon je mogao proizvoditi i danas da nije bilo čudnih poteza zadnje uprave i privatizacije u kojoj su se na kraju banke dokopale zemljišta u bescijenje, kazali su bivši radnici.

 

PROSVJED U ZADRU

Bivši radnici TIZ-a: Ministre Liniću, isplati nam 8 milijuna kuna odmah, ne možemo čekati sukcesiju sa Srbijom

Bivši zaposlenici TIZ-a održali su prosvjedni skup ispred bivše tvornice TIZ d.d. pogon Krep - Končaona, na kojemu su zatražili od države da im isplati preostali iznos od 8,2 milijuna kuna s osnova pripadajućih plaća i otpremnina za 300 radnika, koje nisu isplaćene u stečajnom postupku nad tom tekstilnom tvrtkom koji je trajao deset godina.

- U stečaju je sud priznao 13 milijuna kuna potraživanja, ali je isplaćeno svega 4 milijuna jer je imovina prodavana po niskoj cijeni iz nama nepoznatih razloga. Tvrtka je likvidirana, većinski vlanik je bila država, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju i stečaj je zaključen na način, kako bi narod rekao „pojeo vuk magare“. Tako je nestala Dalmatinska Sinj, Kamensko, čitava tekstilna industrija u Hrvatskoj. Nismo se pomirili s tim. U stečaju više nismo mogli ništa naplatiti, ali smo našli način.
 
- U Srbiji postoji bivši pogon tekstilnog kombinata Boris Kidrič vrijedan 8 milijuna kuna koji se sada zove Centrotekstil, upravo koliko se duguje radnicima. Određenim malverzacijama on nije ušao u stečajnu masu, pa smo predložili ministru financija Slavku Liniću da se Hrvatska naplati sukcesijom od Srbije što je proces koji traje, ali da država odmah isplati radnicima taj iznos, odnosno u prosjeku oko 50 tisuća kuna po zaposleniku. Iz Vlade su nam rekli, plan je dobar, ali pričekajte, recesija je.
 
- Mi više ne možemo čekati i tražimo da se to riješi odmah. Ako su mogli u Vladi povećati plaće državnih dužnosnika baš za iznos od 8 milijuna kuna, onda mogu isplatiti i radnike jer će im se to ionako vratiti kroz sukcesiju - kazao je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija, dodajući kako su podignute i kaznene prijave protiv čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju zbog ratnog profiterstva, te je pokrenut postupak revizije pretvorbe i privatizacije.

Silvija Brčić, bivša zaposlenica, kazala je kako je zadnji put radila u pogonu 2000. godine, te je dvije godine kasnije dobila oko 10 tisuća kuna obeštećenja i to je zadnji novac koji je dobila od svoje bivše tvrtke, bez otpremnina i zaostalih plaća.

Renato Šuljić iz Kooridnacijskog odbora bivših zaposlenika je dodao kako je čudno i to što je stečajni postupak pokrenula Porezna uprava Zadar u visini od svega 32 tisuće kuna.

- Kad gledamo danas kako se država odnosi prema poreznim dužnicima, trebali bi očekivati da porezna uprava prema svim dužnicima provede stečajni postupak. Zato se obraćamo državi, jer je u stečajnom postupku Hrvatski fond za privatizaciju preuzeo kompletnu imovinu i rasprodavao je. Tražimo od gospodina Linića, kojega smo još kao mali dioničari 2000. godine kad se pokrenuo stečaj, upoznali sa svim kao dopredsjednika tadašnje koalicijske Vlade - da nađe mogućnosti i isplati nam ono što će država dobiti sukcesijom.

Nekad se proizvodilo i za Benetton

U pogonu na kojega podsjeća tek ruševna zgrada bivše Končaone, proizvodila se tkanina za košulje Benettona, a početkom 90-tih godina proizvodnja je modernizirana novom opremom u vrijednosti nekoliko milijuna dolara. Tijekom rata, tvrtka je proizvodila unatoč granatiranju od kojega je izgorio jedan manji dio pogona.
 
Tamo se proizvodio čak i materijal za odore hrvatskih vojnika, a pogon je mogao proizvoditi i danas da nije bilo čudnih poteza zadnje uprave i privatizacije u kojoj su se na kraju banke dokopale zemljišta u bescijenje, kazali su bivši radnici.

Nema komentara:

Objavi komentar