četvrtak, 10. svibnja 2012.

Stranka hrvatskog zajedništva: Pokretanje hrvatskog gospodarstva


Hrvatska vlada mora što hitnije napraviti prioritete za rješavanje brojnih problema u hrvatskom gospodarstvu te ako se ne počnu otklanjati, mogu imati velike posljedice.
Jedan od velikih opterećenja za poduzetnike su razni parafiskalni nameti kojih ima oko 250. U Hrvatskoj danas svaki drugi poduzetnik posluje s gubitkom. Isti su toliko opterećeni raznim doprinosima te ne mogu opstati na tržištu, a zbog čega neće rasti ni zaposlenost, a ni proračunski prihodi. Ta davanja (razne pristojbe, premije, naknade i dr.) su iznimno veliko opterećenje za domaće tvrtke, kao i za obrtnike koji ih dovode u težak položaj.
Hrvatska gospodarska komora koja je trebala biti motorni pokretač hrvatskog gospodarstva nije pridonijela poboljšanju poduzetničke i ulagačke klime u Republici Hrvatskoj, a i poduzetnici je sve više prozivaju iz razloga što ih opterećuju nametom za komoru. SHZ  smatra da članstvo u komori treba biti dobrovoljno kao što je naprimjer u susjednoj Sloveniji. Radi usporedbe, u slovenskoj komori je zaposleno 110 ljudi, a u Hrvatskoj 600.
Osim nameta velika je i nelikvidnost, a administrativne prepreke također su problem jer imamo čak 1200 zakonskih i podzakonskih akata koji su doneseni u posljednje tri godine. Netransparentnost javne nabave također je otegotna okolnost u poslovanju, pa je potrebno kontinuirano unapređivati sustav javne nabave te uvesti strože kontrolne mehanizme. Skupa i nedovoljno učinkovita državna uprava teret je za gospodarstvo, stoga treba provesti reformu upravljanja državnim i javnim poduzećima i smanjiti broj zaposlenih.
Prema izvješću o globalnoj konkurentnosti Hrvatska od 2008. godine do danas bilježi kontinuirano padanje. Izvješće za 2010. - 2011. Hrvatsku je smjestilo na 77. mjesto među 139 zemalja svijeta. Prema tom rangiranju bolje se smjestila od Hrvatske Crna Gora na 49. poziciji, a Makedonija na 79., dok su također i Rumunjska i Bugarska bolje rangirane od Hrvatske.
Vladajuće elite u Hrvatskoj i dalje iscrpljuju narod preko poreza i raznih nameta samo zbog orgijanja koje im se toliko omililo, a ne vide da su i same žrtve dok se poigravaju vlastitom zajednicom.
Za uočiti je u zadnjih 20 godina da se elite brojčano povećavaju i sve raskošnije žive dok se hrvatska država u inozemstvu sve više zadužuje. Utoliko, hrvatske elite su silno angažirane oko rasprodaje preostale nacionalne imovine.
Sugeriramo hrvatskoj vladi da povuče sljedeće mjere za pokretanje i ozdravljenje  hrvatskog gospodarstva:
1. Državnu i lokalnu vlast (administraciju) potpuno odstraniti iz gospodarstva i zapošljavanja.
2. Ukinuti sve fiskalne i parafiskalne namete koji opterećuju poslovanje kao što su: komunalni i vodni doprinos, šumski doprinos, doprinos za gospodarsku komoru, doprinos za zapošljavanje, doprinose za razne priključke i slično.
3. Smanjiti PDV na 18%.
4. Smanjiti porez na dohodak na opću stopu 18% za sve neto plaće veće od 10.000,00 kuna ili veće od 1.400,00 eura.
5. Utvrditi  minimalnu plaću u neto iznosu od 6.500,00 kuna ili 800 eura.
6. Ukinuti sve lokalne prireze poreza na dohodak.
7. Obvezni zakonski rok plaćanja svesti na 15 dana, naročito plaćanje državne i javne potrošnje.
8. Rok za plaćanje PDV-a vezati za plaćanje usluge ili proizvoda.
9. Uvesti porez na dobit, dio koji se isplaćuje u osobnu potrošnju, po općoj stopi 18%.
10. Poreze na dohodak (plaće) i doprinose na plaće vezati strogo uz isplatu plaća.
11. Državnu i lokalnu administraciju potpuno udaljiti iz upravljanja javnih i lokalnih tvrtki.
12. Potpuno ukinuti bilo kakva izdvajanja iz državnog ili lokalnih proračuna za poslovanje javnih i lokalnih tvrtki.
13. Analizirati i raspraviti svakih šest mjeseci  poslovanje i rashode javnih poduzeća kao i dinamiku razvoja u Hrvatskom saboru i vladi, a lokalna i područna poduzeća u općinskim i gradskim vijećima i županijskoj skupštini, uz ocjenu rada poslovodstva i žurne smjene za svaki neuspjeh.
14. Urediti sustav državnih i lokalnih potpora tako da se zna kome se  i za koje proizvode daju, a isto tako urediti način povratka dobivenih potpora kako bi se stvorila relevantna sredstva dugogodišnjeg ciklusa potpora.
15.  Ne dozvoliti nikakvu daljnju privatizaciju.
16. Ne dozvoliti privatizaciju sektora energetike, infrastrukture, šume, vode, zemljišta i pomorskog dobra.
17. Koncesije po zahtjevima za korištenje turističkog zemljišta, pomorskog dobra, šumskog zemljišta i eksploataciju rudnog blaga rješavati obvezno u roku od trideset dana od dana zaprimanja zahtjeva.
18. U razdoblju od tri godine dići razinu proizvodnog sektora u bruto društvenom proizvodu sa sadašnjih 34% na 75% ograničenjem uvoza svega putem carine i uvozne trošarine.
19. Lokacijske i građevinske dozvole rješavati u roku 15 dana od dana zahtjeva.
Poslano:
1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske

Zadar, 3. svibnja  2012. godine

Nema komentara:

Objavi komentar