subota, 21. srpnja 2012.

Ulaskom u EU, Hrvatska se neće osloboditi gospodarskih problema


Ulaskom u EU, Hrvatska se neće osloboditi gospodarskih problema


05.01.2012
Zadar
Odluka o pristupanju ili nepristupanju EU toliko je sudbonosna za budućnost hrvatskih građana
Prije nego li se odluči o pristupu u EU potrebno je hrvatski narod objektivno i svestrano informirati o strukturi i funkcioniranju institucija EU. Svakim danom slušamo samo hvalospjeve EU kroz medije. Odluka o pristupanju ili nepristupanju EU toliko je sudbonosna za budućnost hrvatskih građana.
Europska unija
EU je sada strukturirana kao neoliberalna federalna diktatura koja pogoduje krupnom kapitalu i političko-gospodarskoj eliti.
Financijska nestabilnost, nezaposlenost, masovne migracije radne snage brzo poprimaju globalne razmjere, pa nas ne smije iznenaditi revolucija iz baze protiv začahurenog elitizma, kao što se to sada događa na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi. Ni europski gospodarski i politički elitizam,ako se ne demokratizira, ne će biti toga pošteđen.
Iluzija je da će se Hrvatska ulaskom u EU osloboditi svojih gospodarskih slabosti. EU ne će rješavati umjesto nas i za nas naše probleme, nego ćemo ih mi i unutar EU morati sami rješavati. Ako i uskoče privremeno kao pomoć, europske financijske institucije kao uslugu će tražiti privatizaciju nacionalnog bogatstva i mjere restrikcije, što će imati katastrofalne posljedice na standard i zaposlenost u Hrvatskoj.
Ulaskom u EU, prema njenoj današnjoj strukturi, Hrvatska bi uskoro postala dijelom europske periferije, jedna od onih „rubnih zemalja", izložena na milost i nemilost velikih zapadnoeuropskih korporacija. Nakon dugo vremena hrvatski se narod teško izborio za svoju državnu samostalnost, plativši krvav danak u mrtvima i ranjenima, kao žrtva etnocida i kulturocida agresivnog susjeda. Zar smo voljni sve to zaboraviti i odmah sve to poništiti? Zar nas te naše žrtve ne obvezuju da ih poštujemo i da čuvamo ono za što su oni dali život ili zdravlje?
Ne zagovaramo izolaciju Hrvatske. Hrvatska je bila i ostala dio kulturalne i duhovne Europe, što je, među ostalim, posvjedočio i nedavni veličanstveni doček pape Benedikta XVI. u Hrvatskoj, kao i njegova poruka hrvatskome narodu .
Europa nije isto što i EU. Hrvatska će ostati otvorena prema pristupu i institucionaliziranoj zajednici Europe ako bi ta zajednica bila udruženje država koje čuvaju svoj nacionalni identitet, a ne ukidanje tih država i gubitak njihova identiteta. Hrvatska ostaje i dalje privržena viziji Europe otvorene prema pluralizmu vrijednosti, ali one
Europe koja njeguje i učvršćuje svoj temeljni kršćansko-humanistički duhovni humus, koja ne prešućuje u svom ustavu svemogućega Boga. Jedino duhovne vrijednosti mogu stvoriti i održati duboko zajedništvo među europskim narodima.
SHZ Zadarske županije/eZd

Nema komentara:

Objavi komentar